ISTRAGA UBISTVA DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Tužilaštvo BiH počinje sa radom na predmetu, pod lupom i službene osobe

O. MATAVULj

14. 04. 2021. u 15:05

TUŽILAŠTVO BiH preuzelo je istragu o ubistvu Davida Dragičevića iz Banjaluke, potvrdio je portparol tog tužilaštva Boris Grubešić.

ИСТРАГА УБИСТВА ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА: Тужилаштво БиХ почиње са радом на предмету, под лупом и службене особе

FOTO: Printskrin / Fejsbuk

- Nakon razmatranja dostavljenih spisa iz OJT Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva RS doneta je odluka o preuzimanju predmeta i radu u Tužilaštvu BiH - saopštio je Grubešić.

Preuzeti predmet od banjalučkog tužilaštva odnosi se na istragu krivičnog dela protiv života Dragičevića, čije telo je pronađeno 24. marta 2018. u Banjaluci. Reč je o istrazi ubistva koja se vodi protiv jedne ili više nepoznatih osoba.

- Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva RS se odnosi na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog dela protiv života Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje krivičnog dela i počinioca, i pomoć počiniocu - kaže Grubešić.

On nije mogao da precizira o kojim se konkretnim predmetima radi, ni protiv koga su vođeni. Odranije je poznato da je Republičko tužilaštvo vodilo i obustavilo istragu protiv bivšeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS Darka Ilića, nekada glavnog inspektora te uprave Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS zbog navodne umešanosti u Dragičevićevu smrt. Istraga je pokrenuta na osnovu pisanja blogera Slobodana Vaskovića i tužilaštvo je tada utvrdilo da "nema osnova da su pripadnici MUP RS učinili krivično delo".

SVEDOCI ČULI SVAĐU I TUČU

NEJASNO je na šta se odnosi neprijavljivanje krivičnog dela. U tom kontekstu pominjan je iskaz žene koja je policiji naknadno prijavila da je kritične noći čula svađu, tresak, zvuk kršenja granja i pljuska u vodu. Na osnovu te izjave i veštačenja, slučaj je okvalifikovan kao ubistvo i to nakon što je policija prethodno saopštila da se radilo o "zadesnoj smrti". U tom kontekstu pominjana je i svedokinja koja je kritične noći čula tuču više osoba u blizini Metalske škole.

- Nema dokaza koji upućuju na sumnju da su Ilić, Kremenović ili neki drugi pripadnik MUP RS učestvovali u izvršenju ubistva Davida Dragičevića ili zataškavanju tog krivičnog dela - saopštilo je tada Republičko tužilaštvo.

PROTESTI

DAVID Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. Telo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Slučaj je izazvao brojne kontroverze i nezapamćenu reakciju javnosti, uz masovne proteste u borbi za pravdu i istinu, koje je predvodio otac mladića Davor Dragičević.

Isto tužilaštvo vodilo je istragu i protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu RS dr Željka Karana, koji je izvršio obdukciju Dragičevićevog tela. Istraga je vođena po prijavi MUP RS zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad i doneta je naredba o obustavi istrage, jer je utvrđeno da radnje za koje je Karan osumnjičen ne predstavljaju krivično delo. Karana je MUP teretio da je na nesertifikovanom aparatu uradio analizu, na osnovu koje je optuživan David da je bio pod uticajem LSD i marihuane, dok su dalja veštačenja pokazala da nije bio pod uticajem droge.

Za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela istraga je vođena protiv Alena Kukića, ali je kasnije prekvalifikovana u sprečavanje dokazivanja za šta je osumnjičen i Đorđe Rađen, vlasnik kuće koju je, prema navodima iz policije, Dragičević opljačkao u noći nestanka. Međutim, tu istragu je vodilo banjalučko tužilašto, a ne republičko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)