SUD PRESUDIO U KORIST SLOBODE IZRAŽAVANJA: "Dnevnik" odneo pobedu protiv kompanije koja posluje u okviru Junajted grupe

Novosti online

14. 04. 2021. u 12:55

DNEVNIK je proteklih dana na sudu postigao značajnu pobedu protiv kompanije Serbia Broadband, koja je deo grupacije United Group. Presuda prvostepenog suda je istovremeno značajan doprinos slobodi izražavanja u slovenačkom medijskom prostoru.

СУД ПРЕСУДИО У КОРИСТ СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА: Дневник однео победу против компаније која послује у оквиру Јунајтед групе

Foto Jutjub

Medijska kuća Dnevnik je proteklih dana na sudu postigla značajnu pobedu protiv srpske kompanije Serbia Broadband. To je deo grupacije United Group, koju u približno četvrtinskom udelu poseduje srpski privrednik Dragan Šolak. Pre dve godine je United Group nastojala da preuzme medijsku kompaniju Pro Plus , ali je taj pokušaj preuzimanja na kraju propao.

Tada je časopis Dnevnik objavio komentar pod naslovom „Dobra vest“, u kome je autorka Anja Hreščak između ostalog sažela pisanja internet portala o cenzuri , koju u Srbiji sprovode medijske kompanije pod okriljem United Group.

- Baš u trenutku, kada se u večernjim izveštajima ekskluzivno oglasio Aleksandar Vučić, su se na televiziji pojavile tehničke smetnje. Na televizijskim ekranima svih 700 000 korisnika srpskog kablovskog operatera SBB (deo grupe United Group) je bio loš signal i gledaoci nisu videli ništa drugo osim snega na ekranu. Ti problemi su, kako prikladno, trajali tačno 18 minuta, ili drugačije, smetnje su nestale samo nekoliko sekundi nakon što je Vučić završio svoje obraćanje- napisala je u komentaru autorka. 

Tako su SBB i Serbia Broadband (obe su deo iste grupacije United Group) zbog tog teksta tužile Dnevnik. Tvrdili su da se događaj nije dogodio i da je Dnevnik tim tekstom povredio čast i ugled obe pomenute kompanije, i zato su zahtevali odštetu od 50 000 evra. Prvostepenni sud je proteklih dana presudio da nije bilo tako. Tekst, stav je suda, nije moguće razumeti kao negativni vrednosni sud, „nikako ne u smislu prezira, ili kakvog god ličnog napada.

- Nema sumnje da takvi članci pomažu raspravu u opštem interesu, pa iako na provokativan način- napisala je sudija Sonja Teržan, te odbila tužbeni zahtev.

Sud je u svojoj presudi, da li je u tom primeru značajnija  sloboda izražavanja ili čast i ugled privredne kompanije odlučio u korist prvog.

-Novinarki nije moguće zameriti da nije postupala profesionalno- još je zaključio sud i naveo da su sve izjave novinarke imale odgovarajuću činjeničnu podlogu.

I ako je 2019. godine pokušaj preuzimanja Pro Plus-a propao, grupacija United Group se nije odrekla ulaska na slovenačko medijsko tržište. Baš ovih dana, preko ćerke firme Adria News uspostavlja informativni portal N1. Grupacija ima preko povezanih kompanija u vlasništvu i drugog najvećeg kablovskog operatera ili mreže koja ima u svojoj ponudi najviše kanala u Sloveniji- Telemach. Još je vlasnik 13 sportskih programa Sportklub u Sloveniji, Bosni, Srbiji i Hrvatskoj, informativnih programa N1 u Hrvatskoj, Srbiji i Bosnni, Orlando i Pikaboo, a u Srbiji i programa Total TV, Grand, Sinemanija i Ultra TV. United Group je takođe najveći telekomunikacijski operater na području bivše jugoslavije, i ima u vlasti još Telemach u BiH i Crnoj Gori, kao i advertajzing agenciju Cas media.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa