AVGANISTANCI NA ČELU BANDE: Akcija "Fast" - inspektori SIPA uhapsili organizatore krijumčarenja ljudi

O. M. - V. M.

13. 04. 2021. u 11:34

U AKCIJI "Fast", policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su pet osoba iz Sarajeva i Dervente zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu radi krijumčarenja ljudi. Akcija je sprovedena u saradnji sa istražnim organima Hrvatske, gde su uhapšena još dva člana te kriminalne grupe.

АВГАНИСТАНЦИ НА ЧЕЛУ БАНДЕ: Акција Фаст - инспектори СИПА ухапсили организаторе кријумчарења људи

Foto: GP BiH

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je akcija usmerena na otkrivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama Evropske unije.

- Osumnjičeni organizatori su državljani Avganistana, a istragom je utvrđeno da su, delujući kao organizovana grupa radi sticanja nezakonite imovinske koristi, koordinisali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata. Radi se uglavnom o državljanima Avganistana, koji su u BiH došli iz Srbije. Potom su preko rečne i kopnene granice prebacivani u Hrvatsku - rekao je Grubešić.

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da akcija "Fast" predstavlja nastavak dobre saradnje sa policijom Hrvatske s kojom su zajednički realizovane akcije "Albatros", "Penta" i "Trst".

- Sve su to akcije koje su usmerene na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje deluju u Hrvatskoj i BiH, a organizovane su radi krijumčarenja migranata prema zemljama EU - rekao je Miladinović.

PRETRESENO ŠEST LOKACIJA

LUKA Miladinović kaže da su u akciji "Fast" izvršeni pretresi na šest lokacija u Sarajevu i Derventi u kojima su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

- Osumnjičeni su privedeni u SIPA na kriminalističku obradu, a nakon toga će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH - rekao je Miladinović.

Podsetimo, akcija "Trst" sprovedena je u maju prošle godine kada su uhapšena četvorica osumnjičenih i sprečeno krijumčarenje 45 migranata na području USK. Akcija "Albatros" realizovana je u februaru 2018. u Sarajevu, Tuzli i Bihaću i tada je razbijena mreža od 16 krijumčara ljudi.

U aprilu 2018. u Hrvatskoj je izvedena akcija "Penta" kada je uhapšeno 12 osumnjičenih, među kojima je jedan državljanin BiH, zbog sumnje da su kao zločinačko udruženje krijumčarili migrante. Oni su dovedeni u direktnu vezu sa 25 organizovanih krijumčarenja migranata iz Bihaća i Velike Kladuše u Hrvatsku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)