UMRO RATNI ZLOČINAC TOMISLAV MERČEP: Preminuo u 69. godini

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

17. 11. 2020. u 12:44 >> 13:15

U Zagrebu je umro nakon duge bolesti Tomislav Merčep (69), osuđeni ratni zločinac koji je zbog nedela nad srpskim civilima bio osuđen na sedam godina zatvora.

УМРО РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ТОМИСЛАВ МЕРЧЕП: Преминуо у 69. години

Foto: Printskrin

Sudilo mu se zbog ubistva Srba koje su počinili pripadnici jedinice koja je nosila njegovo ime, a nikada do kraja nije razjašnjeno da li su delovali po naredbama Merčepa ili više vlasti. Merčepovci su surovo ubili porodicu Zec, likvidiravši Mihajla i Mariju i njihovu tada dvanaestogodišnju kćerku Aleksandru.

Zbog navodnih proceduralnih grešaka Merčepovci su prvo oslobođeni, a u ponovnom suđenju proglašeni krivim. Kada su o ovom stravičnom događaj počeli da pišu hrvatski mediji, to je izazvalo je reakcije međunarodne javnosti koja je vršila pritisak da se sudi i Tomislavu Merčepu.

Merčepovci su uradili i brojne zločine u Pakračkoj poljani gde su ubili najmanje 40 osoba. O tome je svedočio jedan od bivših pripadnika te zločinačke jedinice, a optužnica protiv Merčepa podignuta je tek 2011. godine.

Ispitani su brojni preživeli svedoci koji su detaljno opisali kako je delovala jedinica pod zapovedništvom Tomislava Merčepa i koja su sve mučenja prošli srpski civili. Opisan je i put koji je Merčep prošao devedesetih godina, da bi jedno vreme bio i savetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Ivana Vekića.

Uprkos nastojanjima mnogih iz tadašnjeg hrvatskog političkog vrha da zaštite Merčepa, one je na kraju osuđen, ali je veliki deo zatvorske kazne proveo u banji na lečenju. Kandidat na predsedničkim izborima u Hrvatskoj Miroslav Škoro je izjavljivao da bi ga, ako postane šef države, pomilovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri