HUAVEJ VISOKORIZIČAN DOBAVLJAČ: Slovenija odlučuje da li će kineska kompanija na “crnu listu”

Tanjug

02. 10. 2020. u 19:34

SLOVENAČKA vlada će narednih nedelja odlučiti da li će kinesku kompaniju Huavej proglasiti za "visokorizičnog dobavljača", izveštava agencija STA, pozivajući se na nezvanične informacije.

ХУАВЕЈ ВИСОКОРИЗИЧАН ДОБАВЉАЧ: Словенија одлучује да ли ће кинеска компанија на “црну листу”

Foto: Depositphotos

Iz Huaveja su tim povodom saopštili da su zabrinuti i neprijatno iznenađeni.

Dokument, u čiji je posed došla agencija STA, pokazuje da je procena o rizičnosti (Huaveja) sačinjena na osnovu "evropskih kriterijuma o sajber bezbednost tehnologija pete generacije (5G)".

U nacrtu odluke, koju je pripremilo Ministarstvo za javnu upravu, Huavej i kompanije koje imaju kapitalne, strukturne ili organizacione veze sa njim označavaju se kao visokorizični dobavljači, navodi slovenačka agencija.

Dodaje da se u predlogu navodi da je kineski deo Huaveja u potpunosti u vlasništvu njegovih zaposlenih preko njihovog sindikata, a da sindikate u Kini kontroliše vlada te zemlje.

Autori tog dokumenta, koji se takođe pozivaju na izvore na Vikipediji, tvrde da se povezanost ove kompanije sa državom u poslednje vreme pokazala i u Kini koja je buduću saradnju sa drugim zemljama uslovila njihovim tretmanom Huaveja.

Takođe se napominje da se očekuje da će Huavej naići na poteškoće sa snabdevanjem zbog sankcija SAD-a.

Ako odluka bude usvojena, slovenački operateri mobilnih mreža i provajderi telekomunikacionih usluga neće moći da kupuju opremu od Huaveja. Pored toga, biće zabranjeno korišćenje njegovih proizvoda i usluga u odbrambenim i obaveštajnim organima, u sistemu unutrašnje bezbednosti i sistemima zaštite i spasavanja.

Ministarstvo za javnu upravu odbilo je da komentariše ovu stvar za STA, rekavši da je dokument interni.

Iz Huaveja su, reagujući na ovu vest, poručili da će "analizirati predlog kada bude zvanično objavljen, i zatim doneti odluku o daljim pravnim koracima za zaštitu naše kompanije i naših poslovnih interesa".

Generalni direktor kompanije Huavej Tehnolodžiz Slovenija Histro Džangkin rekao je da nijedan predstavnik slovenačke vlade nije kontaktirao kompaniju otkako su SAD počele da šire optužbe protiv Huaveja po svetu.

Niko nije tražio nikakve garancije ili objašnjenja, čak ni u vezi sa informacijama koje se navode u nacrtu odluke, dodao je on.

Slovenija je sa SAD-om već potpisala zajedničku deklaraciju o sigurnosti 5G mreža Slovenije, koja sadrži nekoliko bezbednosnih uslova za koje se očekuje da će, u dogovoru zemalja, postati obavezne kod uspostavljanja sigurne 5G mreže.

Smatra se da je deklaracija prvenstveno usmerena na Huavej, najvećeg svetskog dobavljača 5G opreme, mada se izričito ne pominje nijedna kompanija, kao ni Kina, prenosi STA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)