TURISTI NA SVOJOJ KOŽI ISKUSILI LAŽI ZAGREBA: Velika hrvatska prevara - uz more i virus

Jurica KERBLER, dopisnik “Novosti” iz Zagreba

15. 08. 2020. u 21:00

PLATILI letovanje, dobili koronu. Tako za mnoge izgleda leto na Jadranu, dok u Hrvatskoj broj zaraženih stalno raste i poslednjih je dana dostigao više od 200.

ТУРИСТИ НА СВОЈОЈ КОЖИ ИСКУСИЛИ ЛАЖИ ЗАГРЕБА: Велика хрватска превара - уз море и вирус

Foto: "Novosti"

Ali, to su zvanične brojke, dok je svima jasno da je zaraženih mnogo više, pa i sam hrvatski predsednik Zoran Milanović govori da ih je verovatno i 1.000 dnevno.

Austrija poziva svoje građane da se hitno vrate s Jadrana, Italija je uvela obavezno testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, a Nemačka razmišlja da pre početka školske godine pozove svoje građane da više ne putuju u Hrvatsku.

I dok se i dalje oko 700.000 stranih turista odmara od Umaga do Cavtata, sve je više u Hrvatskoj onih koji se boje da se bliži kraj najneobičnije turističke sezone do sada. Noćnim je klubovima zabranjeno da rade posle ponoći, ali se svako snalazi kako ume, pa se na brzinu menjaju imena klubova i registracija, kako bi kao novoregistrovani barovi mogli da rade do jutra.

A Česi, Slovaci, Poljaci tvrde da su se zarazili na parti raju Zrću na ostrvu Pagu, gde se okupljaju mladi iz celog sveta. O zarazi na Jadranu raspisala se i italijanska štampa, dok se prvi čovek Nacionalnog štaba civilne zaštite Damir Božinović, inače ministar unutrašnjih poslova, svemu tome čudi i kaže da podaci nisu verodostojni.

Italijana je ovog leta na Jadranu ionako malo, ali restrikcije koje uvodi Austrija, a najavljuje Slovenija, mogle bi da upropaste finiš sezone. Turisti se brzo vraćaju s Jadrana, otkazuju se rezervacije kako turiste nove mere ne bi zatekle van zemlje i kako im u domovini ne bi pretio karantin.

A upravo su Austrijanci, kojih je trenutno 40.000 na Jadranu, i Slovenci, imali najviše rezervacija i za septembar, koje su sada otišle u vetar. I jedne i druge bismo uskoro mogli nabrojati na prste.

Broj inficiranih je svesno umanjivan zbog zarade

Ljubljana još razmišllja hoće li Hrvatsku staviti na crvenu listu, a portparol slovenačke vlade Jelko Kacin kada je u Ljubljani - govori jedno, a dok čisti svoj bazen na ostrvu Krku drugo. .

Turistički rezultati su za Hrvatsku dobri, dosegnuto je 70 odsto od prošle uspešne sezone. Po koju cenu, tek će se videti. Inostrani mediji sad otvoreno optužuju da se u Hrvatkoj friziraju rezultati testova na koronu. Zato i Hrvatskoj strahuju da se kraj sezone bliži brže nego što se očekivalo.

AUSTRIJANCI VEĆ KRENULI KUĆI

AUSTRIJSKE vlasti očekuju velike gužve na granicama zbog povratnika s odmora Austrijanaca iz Hrvatske, koji bi skratili odmor nakon što je njihova država uvrstila Hrvatsku u rizične regione.

O restrikcijama razmišljaju Slovenija i Nemačka

Na ulazu u Austriju, kod Šentilja, čekalo se jutros oko sat vremena, a na ulazu kod tunela Karavanke i do tri sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)