MNOGA IZNENAĐENJA PRED HRVATSKE IZBORE: Pupovac ide u političku penziju

NAJVEĆA hrvatska stranka - HDZ, uverljivo ima najveću podršku uoči parlamentarnih izbora, a opozicijski SDP zaostaje za više od 10 odsto.

МНОГА ИЗНЕНАЂЕЊА ПРЕД ХРВАТСКЕ ИЗБОРЕ: Пуповац иде у политичку пензију

Foto: Novosti arhiva

Pokazuju to gotovo sve ankete, a da su izbori sada, umesto u proleće sledeće godine, HDZ bi lako po treći put zaredom sastavio vladu. Sada HDZ podržava 26 odsto građana, dok SDP podržava tek 16 odsto birača.

Ne odustaje vladajuća stranka od ”dobitne kombinacije”, koalicije sa SDSS-om i ostalim manjinskim strankama, time da je sve više glasina da se najdugovečniji hrvatski političar, Milorad Pupovac povlači nakon sledećih izbora. U SDSS-u već traju razgovori o pomlađivanju vođstva stranke uoči izbora, a u slučaju da HDZ uverljivo pobedi nastavila bi se ta saradnja.

HDZ će na izbore izaći sa Andrejem Plenkovićem, koji će definitivno da predvodi stranku i u predizbornoj kampanji, koja je neformalno već i započela. I HDZ razmišlja o većem uticaju mlađih kadrova, a otvorena su vrata saradnji i sa strankama desnog centra. Plenković ako osvoji treći mandat na čelu hrvatske vlade biće u mogućnosti da razmišlja i o evropskoj karijeri.

Opozicioni SDP nije se pomakao sa mesta i usprkos brojnim aferama koje su imale i imaju stranke na vlasti ne uživa veliku popularnost. Do kraja meseca biće doneta odluka o koaliciji sa strankom ”Možemo”, koja je na vlasti u Zagrebu i treća je po popularnosti u državi. Međutim ni ta saradnja ne bi ugrozila HDZ, pa ako se u poslednji čas ne dogodi neko čudo,  izbori će potvrditi dominaciju desnog centra.

Foto: EPA

Tomislav Tomašević

Ali, nova pobeda HDZ otvorila bi i ustavnu krizu, budući da traje sukob sa predsednikom države Zoranom Milanovićem koji odbija da potpiše kadrovske promene u diplomatiji, vojsci i bezbednosnim službama ”dok je Plenković na vlasti”. To bi značilo da će hrvatski ambasadori u svetu odraditi drugi, a neki započeti i treći mandat, jer Milanović i Plenković ne mogu da postignu dogovor o promenama.

U godini pred izbore, a biće i evropski i predsednički, hrvatska desnica izgubila je značaj i popularnost i ne predstavlja nikakvu opasnost za vladajuće. Razjedinjena je, bez ideja, pa stranke tvrde desnice podržava sve manji broj ljudi. Ne postoji lider koji bi desne stranke mogao da ujedini, pa će većina ostati van parlamenta ili imati tek nekoliko poslanika.

Da bi postigli još veći uspeh HDZ je smislio i nove kombinacije kod izbornih jedinica, tako da se kombinuje zajedničko glasanje u gradovima koji geografski nisu povezani. To je izazvalo talas nezadovoljstva u opoziciji, ali nema načina da se to u poslednji trenutak izmeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda