BLOKADA U VRHU HRVATSKE POLITIKE POLITIKE: Milanović i Plenković zaustgavili zbog sukoba najvažnije odlike

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović našao se u nezahvalnoj situaciji osuđenoj na propast da pokuša odobrovoljiti Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića da bar razgovaraju i pruže si ruke.

БЛОКАДА У ВРХУ ХРВАТСКЕ ПОЛИТИКЕ ПОЛИТИКЕ: Милановић и Пленковић заустгавили због сукоба најважније одлике

Foto: Tanjug

Pozvao ih je na premijeru svoje opere posvećene Džonu Lenonu u zagrebačkom HNK, a sedeli bi, jedan do drugog, u loži. Doduše, već i dl sada je bilo nekoliko situacija da su bili jedan do drugog a da se nisu ni pozdravili ni razmenili bar kurtoazne reči.

Sukob hrvatskog državnog vrha dosegao je kulminaciju i više stalna prepucavanje i vređanja nisu samo deo političkog folklora za uveseljavanje naroda, već predsednik i premijer blokiraju donošenje važnih zajedničkih odluka o diplomaciji, vojsci i obeveštajnoj zajednici. Veliki broj hrvatskih ambasadora završava i drugi mandat, na dužnosti su gotovo osam godina i nema naznaka da će doći do novih imenovanja. Malo kad i u svetu postojao je takav primer, potpuna blokada diplomatije, a kako se čini o kraja mandata obojice promena neće biti.

Slično je i u vojsci i obaveštajnim službama, jer je mnogim istekao mandat a dogovora za imenovanje nema. Šef vojne obaveštajne zajednice čeka naslednika, a kako sada stvari stoje načekaće se. Nisu imenovani ni novi zapovednici koji se brinu za bezbednost predsednika, a dva politička brda u Hrvatskoj, Pantovčak gde sedi Milanovića i Banski dvori gde stoluje Plenković ne popuštaju.

Najnovije u prepucavanju dvojice najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj je da jedan drugog okrivljuju da je ”prvi počeo”. Milanović tvrdi da je premijer odmah kako je izabran najavio ”tvrdu kohabitaciju”, a Plenković iznose da šef države nije želeo potpisati prvu predloženu listu novih ambasadora jer je tražio ”svoje ljude” među njima, što je za šefa vlade bila crvena krpa. Nedavno je Milanović uputio pismo Plenkoviću u kojem kaže da zaborave lične nesporazume i da se dogovore o imenovanjima, ali odgovor nje dobio. ”Zbog njegovog ponašanja prekidamo svaku komunikaciju”, bio je usmeni odgovor. Premijer mu zamera da želi da ruši vladu i da zbog toga vređa njegove ministre, a šef države kaže da bi ovoj vladi radije dao ”virus iz Vuhana” nego novce.

Ako je do juče obračun dvojice političara za narod bilo uveseljavanje u teškim vemenima, danas to sve više ljude iritira. Ne prepričavaju se ni dosetke jednog ili drugogi građani im poručuju neka se uozbilje zbog funkcionisanja države. Ali, dobri poznavaoci karaktera jednog i drugog tvrde da nema govora da će ih iko primiriti i da se uoči super izborne godina može očekivati još veći cunami uvreda i obračunavanja.

Najveći je problem što postoji realna šansa da nakon izbora obojica ostanu na sadašnjim mestima. To bi značilo, ako će biti tvrdoglavi, da će ambasadori biti večni! Plenković za sada nema favorita za predsednika države i Milanović bi relativno lako dobio jos jedan mandat, kao što bi premijer dobio treći mandat, jer konkurencije nema. Sve se frti u krug, a hrvatska politika se može da ”pohvali” da je promovisala sustav blokade u vrhu države koji još nije viđen u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)