HRVATI SE NAORUŽAVAJU PO HITNOM POSTUPKU: Kupuju PVO sisteme, već imaju dogovor sa jednom zemljom

Novosti online

09. 12. 2022. u 11:31

HRVATSKA vlada je danas na sednici donela odluku o preraspodeli budžetskih sredstava radi hitne nabavke PVO sistema kratkog dometa iz Francuske.

ХРВАТИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ: Купују ПВО системе, већ имају договор са једном земљом

Foto: Profimedia/Ilustracija

Iz vlade Hrvatske su saopštili da su okolnosti koje su nastale ratom u Ukrajini, kao i padom bespilotne letelice u Zagrebu, pokazale da je neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske.

- Stoga je nabavka protivvazdušnog raketnog sistema kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opreme u kratkoročnom periodu - objasnio je odluke ministar odbrane Mario Banožić.

U okviru implementacije hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, Francuska je ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima i "pored programa nabavke borbenih aviona Rafal, odobrena je i donacija lansera kratkog dometa proizvođača MBDA, za zaštitu vazdušne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafali".

- U skladu sa potrebama, Oružane snage su uputile zahtev za prioritetnu nabavku lansera sistema Mistral kratkog dometa i rakete Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i hitna mera koja je važna za dugoročnu sigurnost i sigurnost Hrvatske odbrane - rekao je Banožić.

Nabavka uključuje isporuku projektila Mistral 3 i lansera kratkog dometa sa najnovijom termovizijskom kamerom, šifrovanim elektronskim sistemom identifikacije ciljeva i kompletom za koordinaciju komande i upravljanja. Obezbeđen je i paket integrisane logističke podrške, obuka osoblja i tehnička podrška proizvođača.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024