HRVATI SE KITE TESLOM: Kuna drugi put odlazi u prošlost

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

02. 12. 2022. u 06:33

MESEC dana pre uvođenja evra kao zvnične valute građani Hrvatske mogu za 100 kuna da dobiju paketić od 33 kovanice evropskog novca.

ХРВАТИ СЕ КИТЕ ТЕСЛОМ: Куна други пут одлази у прошлост

Foto Tanjug

Ukupno je to 13,28 evra, kojima će se plaćati od 1. januara, a kuna po drugi put odlazi u prošlost. Prvo je ova divlja životinja bila na novčanicama i kovanicama u NDH, a onda je Hrvatska posle raspada SFRJ opet uvela kunu.

Na "hrvatskim" kovanicama od 50, 20 i 10 centi je lik Nikole Tesle, iako nikad nije razjašnjeno kako se tamo našao. Objašnjeno je da su Teslu "izabrali" sami građani, ali je na glasanju veliki naučnik dobio manje od 3.000 glasova. Kada je izabran Tesla, podsećalo se na tužnu sudbinu "velikog Nikole" u Hrvatskoj, kada je devedesetih godina prošlog veka u Gospiću eksplozivom razoren spomenik, koji je na kraju obnovljen i vraćen, ali ne na glavni trg gde je pre pre bio. I danas je u Lici zapušten grob Teslinih roditelja, a na mestima gde je odrastao danas nema ni struje. No, bilo je i prigovora zašto je lik Tesle stavljen na sitne kovanice, a ne na papirnati novac.

Foto Tanjug

Na kovanicama koje sada mogu da kupe hrvatski građani je i karta Hrvatske, glagoljica i lik kune, s tim da je izbila afera kad je jedan umetnik primenio lik kune prisvojivši tuđe autorsko delo, pa je konkurs ponovljen.

Uoči uvođenja evra banke pozivaju građane da stave kune na račune kako bi 1. januara bila izvršena automatska promena u evre. Mnogi od onih koji se boje da ih ne pitaju odakle im kune kupuju stanove u kešu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega