OPTUŽEN ZA TERORIZAM U HRVATSKOJ: Sumnja se da je pripremao napade

Tanjug

21. 11. 2022. u 15:31

ŽUPANIJSKO državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je danas optužnicu pred nadležnim sudom protiv muškarca starog 53 godine, čije ime nije saopšteno, zbog sumnje da je pripremao terorističke napade u Hrvatskoj.

ОПТУЖЕН ЗА ТЕРОРИЗАМ У ХРВАТСКОЈ: Сумња се да је припремао нападе

Tanjug/AP

On se tereti da je od 27. januara 2020. do 1. marta ove godine na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nosilaca aktualne političke vlasti u Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim merama zaštite građana o zaraze korona virusa, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, privrednih i društvenih struktura Hrvatskoj.

U istrazi je utvrđeno da je optuženi sa Interneta skidao i pohranjivao fotografije najviših državnih zvaničnika i članova njihovih porodice, rukovodilaca i direktora zdravstvenih institucija, istaknutih naučnika i profesora, sudija Ustavnog suda, poslanika, zaupnika, zastupnika u Evropskom parlamentu, bivših državnih funkcionera, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko ambasadora u Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Optuženi je, smatra tužilaštvom, putem Interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine, u više gradova na području Hrvatske pozivala građane na rušenje aktualne političke vlasti.

Kako nezvanično saznaje hrvatski portal 24sata, reč je o govorima Marka Franciškovića, koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora nakon što sud u nekoliko navrata nije potvrdio optužnicu podignutu protiv njega zbog poticanja na terorizam.

Osim što je skidao fotografije ovaj 53-godišnjak je pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti, kao i direktor jednog zavoda i bolnice, te je pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni funkcioneri i direktori, kao i mesta gde se nalaze pojedina ambasade i jedna tv kuća.

Smatraju da je, u svrhu lišenja života i napada na telo nosilaca aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Hrvatskoj, planirao da pribavi kofer za prikriveno nošenje oružja čije je fotografije imao kao i da je pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem municije, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim nišanom, kao i veći broj pripadajućih spremnika sa municijom, kao i dve ručne bombe i dva noža, saopšteno je iz Županijskog tužilaštva u Zagrebu.

Optuženi se nalazi u istražnom zatvoru, zbbog ranije počinjenih krivičnih dela.

Inače za pripremanje teroristički napada na telo i život zaprećena je kazna zatvora od tri do 15 godina.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)