KOVAČEVSKI I RAMA: Zajedno u NATO i u EU

Tanjug

14. 11. 2022. u 13:08

U SKOPLjU se danas održava zajednička sednica vlada Severne Makedonije i Albanije, a premijer Dimitar Kovačevski i Edi Rama su u obraćanju poručili da su dve zemlje zajedno ušle u NATO i da će zajedno nastaviti ka EU.

КОВАЧЕВСКИ И РАМА: Заједно у НАТО и у ЕУ

Foto: Profimedia/Ilustracija

Premijera Ramu i članove albanske vlade na aerodromu u Skoplju je dočekao Kovačevski uz najviše državne i vojne počasti.

Najavljeno je da će na ovoj, drugoj po redu zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja, biti potpisani sporazumi i memorandumi između ministarstava koji se odnose na jačanje saradnje u više segmenata, posebno u oblasti energetike i infrastrukture.

- Često komuniciramo sa albanskim premijerom Edi Ramom i imam osećaj da smo danas svi kod kuće - rekao je Kovačevski.

Makedonski premijer je podsetio da je bila potrebna vizija da se dve države vide kao deo celine, kao i lideri koji gledaju unapred da bi se, kako je rekao, to moglo videti sutra.

Foto: Printskrin

- Zajedno možemo više. Bilateralni odnosi sa Albanijom nikada nisu bili bolji nego danas. Mi smo primer kako komšije treba da sarađuju. Uspešno prevazilazimo krize u okviru Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa. Zajedno hodamo u NATO-u i zajedno smo zakoračili i na put evropskih integracija. Podrška Edija i cele vlade u Briselu je neprocenjiva. Evropska unija je konačno shvatila da je njen strateški interes da Zapadni Balkan bude deo evropske porodice - rekao je Kovačevski.

Rama je na početku zajedničke sednice vlada dveju zemalja kazao da se danas sastaju u drugačijem vremenu kada, kako je naveo, "rat Vladimira Putina u Ukrajini otvara rane, juri ljude iz njihovih rodnih mesta i domova, a sve je to prava provokacija da se Zapad baci na kolena".

A mi smo, dodao je Rama, deo tog Zapada.

Foto Tanjug

- Rat u naše dve zemlje nije došao sa bombama ili fizičkim uništenjem, već sa stratosferskim cenama na svetskom tržištu i velikom inflacijom. U tom kontekstu, sve je jasnije da nema drugog načina da se suočimo sa izazovima vremena osim saradnje i zajedničkog prilagođavanja novonastaloj situaciji - kazao je Rama, preneo je portal MKD.

S druge strane, dodao je, srećemo se u drugom kontekstu, a to su naši zajednički napori da budemo deo evropske porodice.

- Premostili smo jaz i torturu i pripremili se za početak pregovora. Proces je počeo i to je veliki korak napred. Verujem da će sve želje da budemo zajedno sa drugim zemljama EU biti ispunjene i da ćemo napraviti korak napred na samitu EU - Zapadni Balkan početkom decembra ove godine u Tirani - rekao je Rama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)