PRVI REZULTATI IZBORA U SLOVENIJI: Nataša Pirc Musar je nova slovenačka predsednica

NOVA slovenačka predsednica je Nataša Pirc Musar koja je u drugom krugu porazila kandidata desnice Anžu Logara.

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У СЛОВЕНИЈИ: Наташа Пирц Мусар је нова словеначка председница

Nataša Pirc Musar, Foto Tanjug

Nakon 80 odsto prebrojanih glasova poznata slovenačka pravnica dobila je 54 odsto glasova, a bivši šef diplomatije iz vlade Janeza Janše 46 odsto.

Pobedu je Musarova dočekala u Ruskoj dači, vlastitom imanju kraj Ljubljane gde se okupilo oko 150 njenih simpatizera i saradnika. Slovenija je tako dobila prvu ženu predsednicu koja će u decembru zameniti Boruta Pahora, nakon dva njegova predsednička mandata.

- Kao predsednica ću raditi u korist svih državljana - rekla je Pirc Musar, koja je na izbore izašla kao neovisan kandidat. - Dvadeset i pet godina radim za ljude, a u Sloveniji niko ne sme da ostane sam.

- Slovenija zaslužuje odlučnu, pravednu i srčanu predsednicu, spremnu na dijalog. Građani su mi poslednjih pet meseci kako sam putovala Slovenijom rekli da žele politički neovisnu predsednicu, a drago mi je da je kampanja prošla u pristojnoj atmosferi - prva je reakcija Nataše Pirc Musar, koja je rezultate dočekala u Ruskoj dači, luksuznom vlastitom imanju kralj Ljubljane.

Nataša Pirc Musar - biografija

Pirc Musar je u regionu postala poznata nakon što je zastupala Melaniju Tramp i njenog oca Viktora Knavsa. Karijeru je počela u Vrhovnom sudu nakon završetka prava i nastavila kao novinarka na Televiziji Ljubljana, na kojoj je vodila glavne informativne emisije. U međuvremenu je doktorirala u Beču, te radila za vodeće svetske tv kompanije, a bila je i predsednica Crvenog krsta Slovenije. Sada vodi u Ljubljani poznatu advokatsku kancelariju, a zovu je i ”čelična ledi”.

Tvrdi da sa pedeset i četiri godine ima snagu da promeni slovenački društveni i politički prostor, oštro podeljen i konfrontisan između desnice i levice. U slobodno vreme uživa u vožnji motorom od Ljubljane do Bleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa