LOGAR UZ JANŠU, MUSAROVA S RUSKE DAČE: Za dve nedelje Slovenci dobijaju novog predsednika

J. KERBLER

25. 10. 2022. u 07:50

SLOVENCI će u drugom krugu za dve sedmice izabrati ili petog predsednika ili prvu predsednicu, pošto su u nedelju najviše glasova dobili kandidat desnice Anže Logar i kandidatkinja levice Nataša Pirc Musar.

ЛОГАР УЗ ЈАНШУ, МУСАРОВА С РУСКЕ ДАЧЕ: За две недеље Словенци добијају новог председника

Foto AP

Ložar, bivši šef diplomatije u vladi Janeza Janše, u velikoj je prednosti jer je osvojio 33,9 odsto glasova, dok je bivša novinarka i advokatica Pirc Musar dobila 26,8 odsto glasova.

Prve reakcije u Sloveniji ukazuju da je najveći gubitnik sadašnja levičarska vlada Roberta Goloba. Naime, iako je Janša izgubio mesto premijera, njegov bliski saradnik Anže Logar najverovatnije će u decembru zameniti Boruta Pahora. Nadu ipak nije izgubila ni Nataša Pirc Musar, jer računa da će joj pripasti glasovi poraženih kandidata u prvom krugu.

Anže Logar dugo je u politici, bio je i portparol za vreme slovenačkog predsedavanja EU, a Savet Evrope ga je kritikovao kad je tvrdio da je većina medija u "deželi" pokrenuta u vreme komunizma. Logar je doktorirao u Novoj Gorici, a karijeru počeo kao bankar. U trku za predsedničku fotelju išao je kao nezavisan kandidat, ali uz podršku Janšinog SDS-a.

Nataša Pirc Musar kandidaturu je najavila na Ruskoj dači, imanju kraj Ljubljane, koje sa suprugom iznajmljuje za posebne prilike. Dugo je radila na TV Slovenija i komercijalnoj POP TV, a kao advokatica je zastupala Melaniju Tramp. Vodi veliku kancelariju u Ljubljani, a posebno je angažovana u zaštiti ljudskih prava. Tvrdi da je vreme da Slovenija dobije prvu predsednicu.

Zanimanje Slovenaca nije bilo preveliko za izbore. Podeljena Slovenija balansira između levice i desnice, a novi predsednik neće bitno promeniti prilike u "deželi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest