ZAGREPČANIMA "GLOBA" ZA OTPAD - DESET EVRA: Građane hrvatske prestonice brine novi sistem koji su svečano promovisale nove gradske vlasti

J. KERBLER

05. 10. 2022. u 10:20

DOK Evropa i svet brinu brige hoće li doći do nuklearnog rata i kako preživeti zimu, Zagrepčani su već danima okrenuti samo jednoj temi, a to je odvoz đubreta odnosno novi sistem koji su svečano promovisale nove gradske vlasti.

ЗАГРЕПЧАНИМА ГЛОБА ЗА ОТПАД - ДЕСЕТ ЕВРА: Грађане хрватске престонице брине нови систем који су свечано промовисале нове градске власти

Foto J. Kerbler

Tako se od ove sedmice đubre više ne može bacati u plastične kese kao do sada, već smeju da se koriste isključivo "ZG kese" koje koštaju od pet do 10 evra, za deset komada.

Dozvoljeno je bacanje tih kesa isključivo od osam do 22 pred ulaz u zgrade, a ne u posebne kante. Svima koji neće da se pridržavaju novih pravila prete velike kazne.

Angažovani su i komunalni redari koje Zagrepčani zovu "policija za đubre" da kontrolišu šta građani stavljaju u te, skupo plaćene, kese, jer je obaveza razvrstavanje đubreta.

Dosadašnje kante i kontejneri biće uskoro uklonjeni, a predviđena je izgradnja podzemnih spremišta koja su sada samo na papiru.

Do njihove izgradnje će proći meseci, ako ne i godine. U novim naseljima građani će sami morati da plaćaju izgradnju tih spremišta, dok će onima u centru izgradnju platiti grad Zagreb.

Prvog dana doslovno se niko nije pridržavao novih mera i koristio skupe kese, a u brojnim anketama Zagrepčani su rekli da nemaju ni nameru da stalno kupuju te kese i još plaćaju naknadu za odvoz đubreta. Angažovan je i dron koji je pokazao da gradsko preduzeće koje odvozi đubre sav otpad baca na jedno mesto, umesto da se razvrstava kao što je zvonko najavio novi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

I dok se gradska vlast, koju vode bivši aktivisti zelenih pokreta, pozivaju na evropska iskustva u velikim gradovima, Zagrepčani kažu da je razlika velika, jer pakovanje kesa u Briselu košta dva evra, a u Zagrebu pet puta više. Nova gradska vlast tvrdi da Zagreb više neće biti "kanta grad", a dosadašnji visokopozicionirani pripadnik Sigurnosno obaveštajne službe Hrvatske (SOE) Andro Pavuna novi je gradski čelnik Kancelarije za hitne slučajeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)