ŠKALJARAC UHAPŠEN U HRVATSKOJ MOLI DA GA NE IZRUČE CRNOJ GORI: Evo zbog čega ima više poverenja u hrvatsko pravosuđe

Novosti online

04. 10. 2022. u 12:26

NIKŠIĆANIN Vladan Mijušković (37), kojeg su službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske uhapsili na području Podstrane i kojeg Viši sud u Podgorici traži zbog sumnje da je, kao pripadnik zloglasnog „škaljarskog klana“, učestvovao „u stvaranju kriminalne organizacije“, zatražio je pre nekoliko dana od policije i hrvatskog pravosuđa da ga ne izručuju u Crnu Goru jer se boji likvidacije.

ШКАЉАРАЦ УХАПШЕН У ХРВАТСКОЈ МОЛИ ДА ГА НЕ ИЗРУЧЕ ЦРНОЈ ГОРИ: Ево због чега има више поверења у хрватско правосуђе

Foto: Printscreen

Kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, Mijušković je preko svog splitskog advokata Edvarda Sušca izneo sumnju policiji da će imati „pravično suđenje“ u matičnoj zemlji, koja je za njim raspisala poternicu.

Spreman je, ako mu se dozvoli boravak u Hrvatskoj do pravosnažnog okončanja postupka, da pristane na sporazum o priznanju krivice i sankcionisanje kako za krivično delo krivotvorenje isprave, tako i za krivično delo zločinačko udruživanje iz Krivičnog zakona Hrvatske.

Mijušković je u ekstradicionom istražnom zatvoru od 23. septembra i trebalo bi da bude predat crnogorskim vlastima u roku od 40 dana, osim ako, naravno, splitski sud ne donese drugačiju odluku.

„Škaljarac“, koji je uhapšen u Podstrani sa lažnim slovenačkim dokumentima na ime Miloš Đukanović, smatra da postoji „umešanost njegovih progonitelja“ (crnogorskog tužilaštva) u korupciju i strahuje da će njegova i sigurnost njegove porodice biti ugrožena ako bude izručen.

Kao dodatne dokaze kojima potkrepljuje te svoje strahove, Mijušković navodi saznanje da je Jovan Vukotić (označen kao vođa zloglasnog „škaljarskog klana“) ubijen početkom septembra u Istanbulu u Turskoj, u klasičnoj sačekuši, te činjenicu da je u Hrvatskoj, na Zrću krajem avgusta likvidiran navodni pripadnik „škaljarskog klana“.

Sve to, po Mijuškoviću, znači da je suprotni „kavački klan“ duboko ukorenjen u sve pore društvenog života u Crnoj Gori i da sve to dokazuje njihovu upornost i bestijalnost i opravdava zle slutnje koje bi se mogle ostvariti ako on bude izručen.

„Moj klijent sumnja da će imati pravično suđenje u zemlji koja ga traži i više veruje hrvatskom pravosuđu. To je sve što vam mogu reći u ovom trenutku. Kao advokat, gledajući sve nedavne događaje u regionu i suđenja koja se vode, imam mnogo više poverenja u hrvatsko pravosuđe jer je ono i dalje deo evropskog kontinuiteta i pravne tradicije za razliku od rariteta jugoslovenskog krivičnopravnog sistema“, rekao je advokat Sušac, potvrđujući saznanja Slobodne Dalmacije.

Naravno, na potezu je hrvatsko pravosuđe koje treba da donese konačnu odluku da li će Mijuškovića izručiti ili ne.

Mijušković je živeo u iznajmljenom stanu u Podstrani, ali, iako se nezvanično priča da je uhapšen slučajno, moguće je da to nije tako i da ima veze sa nedavnim ubistvom Gorana Vlaovića, pripadnika „škaljarskog klana“, kojeg je na plaži Zrće krajem avgusta hicem u glavu likvidirao Duško Tanasković, koji je nakon toga uhapšen i nalazi se u istražnom zatvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici