"HRVATSKI FAŠIZAM POKAZUJE SVOJE RUŽNO LICE, U ZEMLJI I INOSTRANSTVU" Međunarodna jevrejska zajednica reagovala na sramne ispade Hrvata

Novosti onlajn

02. 10. 2022. u 21:06

U DVA nedavna incidenta, hrvatski fašizam je podigao svoje ružno lice u zemlji i inostranstvu, piše u članku Centra Simon Vizental, jedne od najvećih međunarodnih jevrejskih organizacija za ljudska prava.

ХРВАТСКИ ФАШИЗАМ ПОКАЗУЈЕ СВОЈЕ РУЖНО ЛИЦЕ, У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ Међународна јеврејска заједница реаговала на срамне испаде Хрвата

Foto: Printscreen

- Hrvatski nedeljnik "Ekspres" objavio je ove nedelje lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima pod naslovom „Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma“. Žigosati ove političare kao naciste je jednostavno odvratan i nepravedan opis, koji je izuzetno lošeg ukusa i uvreda za žrtve nacista - navedeno je u članku.

Pominju i icident koji se dogodio u Australiji.  

- U Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača fudbalskog kluba Sidnej Junajted uz nacistički pozdrav pevala je „Za Dom Spremni" što je hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava, tokom „Dobro došli u zemlju” ceremonije, kojom se potvrđuje činjenica da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima.

Foto: Printskrin

Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori. Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

- Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice - zaključuje se u tekstu. 

Podsetimpo, Centar Simon Vizental je jedna od najvećih međunarodnih jevrejskih organizacija za ljudska prava sa preko 400.000 članova porodica u Sjedinjenim Državama. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest