"KASNO MARKO NA KOSOVO STIŽE" Milanović odgovorio Plenkoviću - "Neke stvari počnete da radite na vreme ili ih ne radite"

Tanjug

24. 09. 2022. u 15:58

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović rekao je danas da je kasno za promenu izbornog zakona u BiH jer su izbori za nekoliko sedmica, dodajući da protiv učestvovanja hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u toj zemlji „postoji organizovani otpor predvođen Nemačkom“.

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

Foto: Tanjug

Komentarišući govor premijera Andreja Plenkovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojim je pozvao takozvanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita da iskoristi svoja ovlašćenja za izbornu reformu, koja će obezbediti tamošnju legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim telima, Milanović je rekao da „kasno Marko na Kosovo stiže”, prenosi Tanjug izveštaj hrvatske agencije Hina.

- Neke stvari počnete da radite na vreme ili ih ne radite, a ja o tome govorim godinu dana - rekao je Milanović.

- Dakle imaš ovlašćenja ili nemaš. Ako ih imaš, ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren s određenim ovlašćenjima - nastavio je Milanović, kazavši da je Šmit tim činom „dao vremena bukačima da se organizuju“ te da izađu na ulice.

- U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lepe poetske govore na Generalnoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije - rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. oktobra mogli dočekati „u miru“, sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vreme priključio pozivu na reformu.

Hrvatski predsednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Altea u kojoj u BiH učestvuje oko 1200 vojnika iz dvadeset zemalja, ali ne iz Hrvatske.

- Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga“, rekao je Milanović.

On je kazao da prema tome postoji „organizovani otpor nekoliko država na čelu s Nemačkom“, te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH. Milanović je podsetio da je u toj misiji Evropske unije i Turska.

 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest