AMERIČKI KONGRES DONEO ZAKON: Sankcije svima koji destabilizuju BiH

Novosti Onlajn

21. 09. 2022. u 10:55

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa usvojio je predlog Zakona o odvraćanju destabilizujućih akcija u BiH.

АМЕРИЧКИ КОНГРЕС ДОНЕО ЗАКОН: Санкције свима који дестабилизују БиХ

Foto: D. Gavrić

Zakon određuje sankcije stranim osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prete stabilnosti Bosne i Hercegovine, piše Srpskainfo.

Podsećamo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u prethodnom periodu uvelo je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću, banjalučkoj Alternativnoj televiziji, predsedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari, delegatu u Domu naroda BiH Asimu Sarajliću, bivšoj glavnoj tužiteljki BiH Gordani Tadić itd.

Sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.

– Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajima ili krivičnim kaznama za kršenje Izvršne uredbe 14033 - naveli su ranije iz Ambasade SAD u BiH.

Predstavnica u Kongresu SAD An Vagner, koja je ujedno i predložila ovaj zakon, izjavila je kako je tokom izrade ovog zakona sarađivala s zajednicom u BiH koja živi u Sent Luisu.

– Regija Sent Luis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner u ovom projektu i ja sam sarađivala s njima – rekla je republikanska zastupnica Vagner.

Takođe, naglasila je kako građani Bosne i Hercegovine trpe zbog političara koji žele da podele državu.

– Bosanci trpe zbog direktnog delovanja političara koji bezobzirno seju podele u Bosni, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata i poslati poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat preduzeti hitne mere kako bi se usvojila ova odluka i kako bismo kroz sankcije mogli pomoći građanima BiH da spreče opasnu političku krizu - zaključila je An Vagner, piše Klix.

BONUS VIDEO: Stotine hiljada ljudi u Hajd parku u Londonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)