DOMAĆE NEMA, STRANO IMA, ALI KOŠTA VIŠE: Prazni rafovi u Hrvatskoj posle zamrzavanja cena osnovnih proizvoda

J. KERBLER

16. 09. 2022. u 09:15

NAKON zamrzavanja cena osnovnih prehrambenih proizvoda, doslovno preko noći, ispraznili su se rafovi u hrvatskim prodavnicama.

ДОМАЋЕ НЕМА, СТРАНО ИМА, АЛИ КОШТА ВИШЕ: Празни рафови у Хрватској после замрзавања цена основних производа

Foto Shutterstock

Gotovo nigde, od velikih šoping-centara do malih prodavnica, nema šećera, zejtina, brašna, a ni sa mesom nije bolja situacija.

Da stvar bude zanimljivija, domaćeg zejtina, šećera ili brašna nema na policama, ali tih istih proizvoda, samo uvezenih iz inostranstva - ima. Samo što su im cene veće. Pa je tako zejtin hrvatski ograničen na cenu od maksimum dva evra, ali uvozni košta minimum tri evra. Tako je i sa šećerom, koji bi trebalo da se prodaje za evro, ali u nestašici se nudi šećer iz uvoza po ceni od tri evra. Brašno bi trebalo da se prodaje po ceni od 0,83 evra za kilogram, ali ga nema, dok uvoznog iz Italije ili Austrije ima, ali za tri evra. Kao u stara vremena, sve je više šoping-putovanja u Trst i Grac, ali i susednu Sloveniju, Mađarsku i BiH, gde su cene i dalje mnogo povoljnije nego u Hrvatskoj. Građane Zagreba čeka i poskupljenje odnošenja đubreta. Dok su do sada mogli da bacaju smeće u kesama bilo koje vrste, od sada će morati da kupuju posebne, po ceni od 10 evra za deset kesa od 40 litara. Zbog svega toga će bacanje i odnošenja smeća poskupeti za skoro 300 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a