EDI RAMA O NAJNOVIJEM UDARU NA ALBANIJU: "Agresor nije postigao svoj cilj"

Novosti online

11. 09. 2022. u 17:57

PREMIJER Albanije Edi Rama reagovao je nakon najnovijih sajber napada rekavši da agresor nije postigao svoj cilj jer nije bilo nestanka ili ozbiljnog curenja podataka.

ЕДИ РАМА О НАЈНОВИЈЕМ УДАРУ НА АЛБАНИЈУ: Агресор није постигао свој циљ

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Ovo je drugi put da je Albanija žrtva sajber napada. Vladine veb stranice hakovane su 15. jula, preneo je albanski ABC njuz.

- Sistemi graničnih punktova su u funkciji od jutros. Činjenica je da agresori nisu postigli svoj cilj, nema curenja podataka - rekao je Rama.

Podsećamo, Edi Rama je juče saopštio da je izvršen napad na Informacioni sistem upravljanja zemlje (TIMS), i da iza njega stoje isti agresori, aludirajući na nedavni napad za koji Tirana tvrdi da je došao iz Irana.

Rama je dodao da tehnički timovi rade danonoćno sa saveznicima da naprave digitalne sisteme neprobojnim.

Ove nedelje je došlo do prekida diplomatskih odnosa između Albanije i Irana, a Rama je u četvrtak rekao da je sajber napad iz Irana izveden u julu i da je mogao da dovede do paralisanja javnih službi, brisanja digitalnih sistema i upada u državne zapise, kao i do krađe vladine elektronske pošte.

Odnosi Teherana i Tirane su zategnuti već godinama, zato što je Albanija pružila utočište organizaciji Mudžahedin e Halk (Narodni mudžahedini Irana), koju Iran smatra terorističkom grupom.

Čak je i vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, nakon ubistva generala Kasema Solejmanija, skrenuo pažnju na "neprijateljsku" Albaniju.

- Postoji mala, ali đavolja evropska zemlja u kojoj su se Amerikanci skupa sa izdajnicima Irana urotili protiv Islamske Republike - rekao je Hamnei u januaru 2020. godine.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA "GRADA" - Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a