PROGLAŠENA ENERGETSKA KRIZA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Mere stupaju na snagu od 1. septembra - ograničava se klima, gasi se rasveta

Tanjug

26. 08. 2022. u 08:26

VLADA Severne Makedonije donela je odluku o proglašenju kriznog stanja u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje i u snabdevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja, javili su makedonski mediji.

ПРОГЛАШЕНА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Мере ступају на снагу од 1. септембра - ограничава се клима, гаси се расвета

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prva odluka je doneta zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije, dok je druga doneta zbog nedostatka struje i stanja na tržištu električne energije, saopštila je makedonska vlada.

Odluke će početi da se primenjuju od 1. septembra i trajaće 30 dana.

To u praksi znači da će vlada finansijski pomoći državnog proizvođača električne energije AD ESM u obezbeđivanju potrebnog mazuta i uglja kako bi sva energetska postrojenja bila u funkciji.

Ovo je druga krizna situacija, prva je završena prvog juna, navodi Telma.

Od prvog septembra, kada će na snagu stupiti krizno stanje, na snagu bi trebalo da stupe i poslednje donesene vladine mere štednje električne energije koje će važiti do kraja marta naredne godine, prenosi MIA.

Za javne institucije one će biti obavezne, a za domaćinstva i firme imaće oblik preporuke.

One podrazumevaju obaveze poput isključenja dekorativnog osvetljenja fasada, nekorišćenja javnog osvetljenja kada ima dovoljno prirodnog svetla, kao i da se klima-uređaji ne podešavaju niže od 27 stepeni u sezoni hlađenja i ne više od 20 stepeni u grejnoj sezoni, zamenu starih sijalica štedljivim i obavezu da se isključuju računari.

Sa paketom mera štednje predviđena je ušteda do 15 odsto, navodi MIA.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)