TAHOGRAF UNIŠTEN, NIKO BEZ POVREDE: Još nepoznat uzrok nesreće u kojoj su nastradali Poljski hodočasnici koji su krenuli u Međugorje

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

08. 08. 2022. u 07:20

DAN posle stravične nesreće na auto-putu od Varaždina do Zagreba istražitelji još ne znaju šta je izazvalo da poljski autobus sleti sa puta i zabije se u kanal.

ТАХОГРАФ УНИШТЕН, НИКО БЕЗ ПОВРЕДЕ: Још непознат узрок несреће у којој су настрадали Пољски ходочасници који су кренули у Међугорје

tragedija Mnogo poginulih i povređenih, Foto AP

Dvanaest osoba je poginulo, dvoje je u teškom stanju, dok je četvoro Poljaka prevezeno u Poljsku. Lakše ranjeni se oporavljaju, ali lekari strepe da konačni bilans stradalih može biti povećan, jer su neki putnici, među kojima je i devojka iz Poljske, u izuzetno teškom stanju.

Uređaj koji pokazuje brzinu kretanja autobusa potpuno je uništen, a obdukcija će pokazati da li je vozač, koji je imao veliko iskustvo, bio pod uticajem alkohola. Iako su tehničari pokušali da "ožive" tahograf, kako bi podaci pokazali što se događalo pre nesreće, to naprosto nije bilo moguće.

Veliki kran podigao je autobus i slike sa mesta nesreće su šokantne. Polovina autobusa potpuno je smrskana, a od 43 putnika nije bilo nijednog koji je prošao bez ozleda. Na put iz gradića u okolini Varšave krenuli su hodočasnici prema Međugorju, a u autobusu, na sreću, nije bilo dece.

Dva su se vozača smenjivala, a bilo je previđeno da u subotu posle podne stignu u Međugorje, gde ih je čekao ručak. Ali, za putnike među kojima su bili i sveštenici i časne sestre, sve se završilo u ranim jutarnjim časovima, kada je vozač naglo skrenuo sa savremenog puta u desnu stranu i zabio autobus u jarak. Spasioci kažu da nikada nisu videli tako strašne scene. Mrtve su stavljali na jednu stranu, a ranjene na drugu, dok dvadesetak kola hitne pomoći nije stiglo na mesto nesreće.

U šoku je i vlasnik autobusa Jacek Antoskijevic, koji ima prevozničku firmu "Megapol" i kaže da su vozači bili iskusni.

- Moj se život raspao - rekao je novinarima i zamolio ih da se uzdrže od daljih komentara dok istraga ne bude gotova.

Jedan od organizatora putovanja iz Bratstva svetog Josipa u poslednjem je trenutku odustao od puta, ali je u autobusu poginuo njegov najbolji prijatelj. Poljsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je autobus bio tehnički ispravan.

Foto N. Fifić

VERSKI BIZNIS MEĐUGORJA

Iako u Međugorje dolazi mnogo manje hodočasnika, još je za vernike iz Evrope privlačno, dok je verski biznis i dalje unosan za meštane. Nedavno je papa Franja imenovao novog "predstavnika" Vatikana u Međugorju, monsinjora Alda Kavalija, koji kaže da crkva pomno prati fenomen u tom svetilištu u kom se navodno "prikazala Gospa", ali Vatikan odbija da to potvrdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna