PREPUCAVANJE I NA KNINSKOJ TVRĐAVI: Prijem kod Milanovića bez ijednog Plenkovićevog ministra

Jurica KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

04. 08. 2022. u 21:50

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović priredio je večeras prijem za generale na kninskoj tvrđavi na koji nije došao nijedan ministar iz Plenkovićeve vlade.

ПРЕПУЦАВАЊЕ И НА КНИНСКОЈ ТВРЂАВИ: Пријем код Милановића без иједног Пленковићевог министра

Zoran Milanović i Andrej Plenković, Foto Tanjug

Iako su pozivi poslati ministrima unutarnjih poslova, odbrane i branitelja, nijedan od njih se nje odazvao, zbog svađe koja mesecima traje među hrvatskim političarima. Svađi su se pridružili i neki bivši generali koji su pripadnici Generalskog zbora, pa je dan uoči obeležavanja ”Oluje” u Kninu deo njih bio sa Milanovićem, a deo sa Plenkovićem.

General Marinko Krešić komentarisao je i odluku SSDS-a da niko iz redova srpske manjine u Hrvatskoj neće doći na obeležavanje ”Oluje” u Knin.

- Srbi koji žive u Hrvatskoj imaju ista prava kao i svi drugi i moralo bi postojati neko zajedništvo. ”Oluja” je bila legitimna i legalna akcija, a sa srpske strane bile su male žrtve obzirom na veličinu akcija. Ako je bilo zločina, to treba istražiti - poručio je Krešić.

Zoran Milanović je dodelio i niz odlikovanja, a u govoru pred generalima je rekao da ”niko nije u Hrvatskoj nikoga prognao.

- Mi ne moramo da se izvinjavamo, naš put je bio civilizovan i pravedan, a kao u svakom ratu bio je krvav - rekao je predsednik Hrvatske.

Milanović tvrdi da je bilo ”vrlo malo loših stvari, a mnogo veličanstvenih. Hrvatska je bila u veoma teškoj situaciji i ništa joj nije poklonjeno. Sve je dva puta platila uz kamate”.

Kaže da Hrvatska i nije pokušavala da rascepi BiH, a da Bihać nikada ne bi bio deblokiran da nije bilo Hrvatske vojske.

- Bosanski Srbi ne bi položili oružje da ih vojska nije slomila, a trideset godina kasnije mora da se izvinjavamo - dodao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega