KOMEMORACIJA U SRPSKOM SELU KOD ZADRA? Bliži se dan obeležavanja zločinačke akcije Oluja, bez Pupovca u Novom Sadu?

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

31. 07. 2022. u 20:29

SRBI u Hrvatskoj po svemu sudeći na komemoraciju povodom obeležavanja zločinačke akcije "Oluja" neće ići ni u Knin, ni u Novi Sad, već u selo Deringaj u opštini Gračac.

КОМЕМОРАЦИЈА У СРПСКОМ СЕЛУ КОД ЗАДРА? Ближи се дан обележавања злочиначке акције Олуја, без Пуповца у Новом Саду?

Foto: Milena Anđela

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac još ne otkriva da li je to i definitivna odluka krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, ali je sigurno da će on biti 4. avgusta u Deringaju, gde će da održi i govor.

Deringaj je mesto u Zadarskoj županiji, a upravno pripada Gračacu. Ima manje od sto stanovnika, pretežno Srba, a zaseoci su napušteni.U Deringaju se nalazaio hram Srpske pravoslavne crkve Uznesenje Blažene Device, sagrađen 1863. godine, a stradao je u Drugom svetskom ratu. Sedamdesetih godina prošlog veka imao je najviše stanovnika, više od 300, a sada tamo žive samo starci.

U mestima oko Gračaca počinjeni su brojni zločini nad Srbima nakon ”Oluje”, a nijedan nije do sada sankcionisan, niti su počinitelji zločina izvedeni pred sud. Spaljeno je oko 20.000 kuća, a malo se Srba nakon ”Oluje” vratilo u svoj rodni kraj.

Pupovac ako ne dođe u Novi Sad treću godinu za redom izostaće sa komemoracije kojom se u Srbiji oplakuju srpske žrtve u ”Oluji” i nakon nje. Poslednji je put bio 2018. godine u Bačkoj Palanci i godinu dana kasnije na Fruškoj Gori, a nakon toga je doživeo žestoki udar hrvatskih nacionalista. Boris Milošević, donedavni potpredsednik hrvateke vlade bio je na komemoraciji u Kninu, što su kritikovale druge srpske stranke u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna