SKANDAL SUPRUGE ZORANA MILANOVIĆA: U školi mlađeg sina tražila da mu zaključe dve petice umesto četvorki

Novosti online

04. 07. 2022. u 21:36

SANjA Musić Milanović, supruga hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, našla se u vrtlogu skandala kada se saznalo da je prva dama Hrvatske izvršila je pritisak na direktorku zagrebačke Klasične gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi dve zaključene ocene njenog mlađeg sina posle nedelju dana od kraja škole od četvorki preko noći postale petice.

СКАНДАЛ СУПРУГЕ ЗОРАНА МИЛАНОВИЋА: У школи млађег сина тражила да му закључе две петице уместо четворки

Foto: EPA

O ovoj aferi govore i profesori i roditelji ove srednje škole koja se smatra elitnom. A saznalo se i koji su predmeti u pitanju matematika i latinski jezik. Počeli su da se javljaju roditelji, koji su videli ove iznenadne promene u e-dnevniku. A onda su ovim tragom krenuli novinari, pa se saznalo da je profesorka matematika, na koju je prethodno izvršen pritisak da se predsednikovom sinu četvorku pretvori u peticu, samoinicijativno se odlučila da lepo to uradi još za petoro učenika u istom odeljenju, koji su imali identični prosek, kao i predsednikov mlađi sin. Tim putem krenula je i profesorka latinskog, pa je i ona na sličan način četvorke pretvorila u petice.

Predsednikov mlađi sin inače je učenik trećeg razreda Klasične gimnazije i primeran je đak koji ima iz većine predmeta petice, ali ne i iz matematike i latinskog, već četvorku. Roditelji ne negiraju da je reč o dobrom đaku, ali da im je nejasno zbog čega je gospođa mama Milanović intervenisala da mu prosek bude 5,0, kad je i sa dve četvorke bio odličan.

Inače zakon o vaspitanju i obrazovanju Hrvatske kaže da učenik u osnovnoj ili srednjoj školi, ali i roditelji koji nisu zadoovljni ocenom, imaju pravo da u roku od dva dana od zaključenja ocene se žale Nastavničkom veću i da se zakaže preispitivanje dobijene ocene. U ovom slučaju ništa od ovoga nije ispoštovano. Ocena iz matematike zaključena je 20. juna, a 27. je promenjena iz četvorke u peticu, kada je direktorka izvršila pritisak na profesorku, na inisistiranje Sanje Musić Milanović.

Prvo je, potvrđeno je iz više izvora, da je Sanja Musić Milanović zvala školu, nakon toga je slala mejlove direktorki, da bi na kraju i lično došla u gimnaziju svog sina na razgovor kod direktorke. Navodno se na tom sastanku Sanja Musić Milanović žalila direktorki na profesorku matematike i rekla kako je obezbeđenje njenog sina videlo kako je decu poslednji čas, kada su se zaključivale ocene, pustila 10 minuta ranije, kao i da je profesorka napravila grešku u testu, pa ju je to trebalo na neki način diskreditovati.

Foto: Printskrin

Sanja Musić Milanović

Navodno je profesorka, prema tvrdnjama njenih kolega, nekoliko puta nudila detetu da odgovora za višu ocenu. Nakon što je popustila pod pritiskom i prepravila ocenu Milanoviću junioru, profesorka je odlučila isto da uradi za još nekoliko učenika iz razreda koji su bili u sličnoj situaciji, s čime roditelji uopšte nisu bili upoznati pa su se iznenadili kada su videli više ocene u e- Dnevnicima svoje dece. Identično prepravljanje ocena dogodilo se i kod latinskog jezika, ali ne samo u razredu koji pohađa Milanović, već i u još nekim razredima. Profesorka koja je prepravila četiri u pet više neće Milanoviću junioru posle ovoga predavati matematik, pa će kao maturant dobiti profesora koji mu je matematiku predavao u prvom i drugom razredu, kada je predsednikov sin imao peticu.

Ovo, prema izvorima, nije jedina takva intervencija Sanje Musić Milanović. Juatarnjem se javila penzionisana profesorka koja tvrdi da je prva dama to uradila isto pre osam godina kada joj je suprug bio premijer i kada je to tražila isto za starijeg sina koji je isto pohađao Klasičnu gimanziju. U pitanju je bila isto matematika. Stariji Milanovićev sin tada je bio učenik drugog razreda, takođe je imao sve petice osim iz matematike i latinskog jezika, kao i mlađi brat, i doista je bio odličan đak, prema onome što nam je ispričala njegova bivša profesorka iz matematike, ali jednostavno u tom drugom razredu nije mogao imati zaključenu peticu, ni na koji način. To je bila "čvrsta" zaključena četvorka, rekla je njegova bivša profesorika.

Direktorka Klasične gimnazije Zdravka Martinić- Jerčić tvrdi da u ovoj školskoj godini nije bilo nijednog preispitivanja ocena, u skladu sa zakonom.

- Prvo, htela bih da naglasim da smatram da nije korektno pisati u medijima o bilo kojem učeniku naše škole, posebno jer se radi o maloletnom detetu. Nijedno dete ne zaslužuje da se o njemu na taj način piše u novinama. Nikakav pritisak nije vršen na profesore, od nijednog roditelja nije tražena promena ocene, a ovde ne govorim o konkretnoj situaciji o kojoj me pitate - kaže direktorka , koja je na pitanje da li je dolazila kod nje Sanja Musić Milanović i da li se žalila na rad profesorke, ona je rekla da to ne sme da kaže ni za nju ni za bilo kog drugog učenika.

Takođe nije htela da kaže ništa o tome da su povećane ocene za ukupno 10 učenika.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)