PUPOVAC BEZ PASOŠA? Novi zakonski predlog iz pera Domovinskog pokreta u Zagrebu

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

02. 06. 2022. u 07:00

MEĐU brojnim budalaštinama u hrvatskom parlamentu poslednja je zakonski predlog koji najavljuje opozicioni, desno orijentisani Domovinski pokret (DP), da se hrvatsko državljanstvo oduzme svima koji rade protiv nacionalnih interesa i hrvatske bezbednosti. Poslanik te stranke koja bi, po poslednjim anketama, teško na izborima prešla cenzus, Stipo Mlinarić, ističe da "je ovakav zakon potrebno doneti po hitnom postupku".

ПУПОВАЦ БЕЗ ПАСОША? Нови законски предлог из пера Домовинског покрета у Загребу

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi ćemo ga predložiti, a svi vi kojima je zaista stalo do toga da budemo sigurna, ozbiljna i snažna država, dignite ruku "za", bez obzira na svoju stranačku pripadnost - rekao je Mlinarić, iznoseći stav Kluba poslanika DP o optužnici srpskog tužilaštva protiv četvorice hrvatskih pilota zbog ratnih zločina na Petrovačkoj cesti, iz avgusta 1995.

Mlinarić je, kao primer kako zakon valja sprovoditi, naveo i Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke, a uz njega pomenuo i Savu Štrpca, predsednika Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas".

- Kad ubuduće Pupovac, posredstvom video-linka, bude nastupao u jutarnjem programu neke beogradske televizije i zajedno sa Savom Štrpcem huškao protiv hrvatskih pilota koji su doprineli našojveličanstvenoj i kao suza čistoj vojničkoj pobedi u "Oluji", morao bi da zna da reskira gubitak hrvatskog državljanstva - poručio je Mlinarić.

On je ocenio i "da slučaj četvorice hrvatskih pilota pokazuje svu bedu hrvatske politike i sistema domovinske bezbednosti, koja postoji samo na papiru". Dodao je da su na, kako tvrdi, "politički montirane i pravno besmislene srpske optužnice, u Domovinskom pokretu, a i on lično, upozoravali na vreme".

Domovinski pokret navodi, takođe, primere Izraela i Amerike koje, po njima, imaju slične zakone, te inicijative austrijskih socijaldemokrata koji su isto tražili oduzimanje državljanstva.

Poslanik Hrvoje Zekanović je slučaj maturanata u Slavonskom Brodu uporedio sa Vladimirom Putinom koji "u Ukrajini vidi naciste i želi je osloboditi od njih". "U Hrvatskoj imamo antifašizam koji stalno traži fašiste, a ja fašiste u Hrvatskoj ne poznajem. Ipak, stalno ih neko negde vidi".

MLAK EPILOG MATURANTSKE PROVOKACIJE

SRAMOTNI ispad maturanata iz Slavonskog Broda, koji su na nagovor svoje razredne Nives Romanjek dizali ruke na nacistički pozdrav, obučeni kao pripadnici HOS i nosili majice na kojima je pisalo "Za norijadu spremni", dobio je mlaki epilog. Romanjekova sledeće školske godine neće moći da bude razredni starešina, a dobiće pismeno upozorenje da joj sledi otkaz ako se slično ponovi. Njoj ovo nije prva provokacija, jer je, kao bivša potpredsednica notorne desne stranke HSP Ante Starčević, imala niz sličnih incidenata sa ustašlukom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba