NOVA PERFIDNA IGRA ZAGREBA: Traže blokadu Srbije zbog optužnica za Oluju

Novosti online

21. 05. 2022. u 11:21

HRVATSKA može blokirati put Srbije u Evropsku uniju zbog optužnica protiv ratnih zločinaca koji su bombardovali izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti.

НОВА ПЕРФИДНА ИГРА ЗАГРЕБА: Траже блокаду Србије због оптужница за Олују

Foto: Milena Anđela

Kako su "Novosti" već pisale, zločin nad Srbima, civilima koji su bežali od hrvatske vojske u akciji "Oluja" i stradali na Petrovačkoj cesti i u Svodni u BiH, posle 27 godina počinje da dobija pravni epilog.

Zbog 13 ubijenih i 24 ranjenih u napadima hrvatskih aviona na izbegličke kolone 7. i 8. avgusta 1995, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su tada bili na komandnim položajima i naredili ove napade. Optužnica je predata Sudu za ratne zločine na potvrđivanje.

Hrvatski "Večernji list" podseća da je predsednik te zemlje Zoran Milanović juče odgovorio, na pitanje da li je uslovljen put Srbije u EU, "oni jesu uvjetovani, nema druge".

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa su rekli da naša zemlja mora da promeni zakon kojim se traži pravda posle 27 godina.

- Naš stav RH o neprihvatljivosti srpskog zakona već je poznat. Hrvatska je u više navrata pokušala rešiti to pitanje bilateralno. Ostajemo pri stavu da Srbija mora promeniti taj zakon jer je suprotan vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom kaznenom pravu - rekli su iz hrvatskog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima