OTERALI SRBE, A SAD BEŽE I HRVATI: Popis pokazao da je sve manje naših sunarodnika u Hrvatskoj, ali se smanjuje i ukupan broj građana

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

20. 05. 2022. u 07:13

BROJ Srba u Hrvatskoj u odnosu na ukupan broj stanovnika pao je na četiri odsto, a nastavi li se sadašnji trend, uskoro ih više neće ni biti. Pokazuju to preliminarni podaci poslednjeg popisa stanovnika u Hrvatskoj iz kojih se vidi da je Srba manje i u odnosu na pre deset godina, kada ih je bilo 4,36 odsto.

ОТЕРАЛИ СРБЕ, А САД БЕЖЕ И ХРВАТИ: Попис показао да је све мање наших сународника у Хрватској, али се смањује и укупан број грађана

Vukovar / Foto Ž. Knežević

No, popis je pokazao i da nije opao broj pravoslavnih vernika u Hrvatskoj. Za razliku od Hrvata, kod kojih pada broj vernika, a raste broj ateista. U odnosu na prošle popise kada je bilo 88 odsto rimokatoličkih vernika, sada ih je 80 odsto, a pet odsto je ateista, kojih je pre dvadesetak godina bilo svega dva odsto.

Za mnoge stalni pad broja Srba u Hrvatskoj nije iznenađenje, jer odnos prema Srbima najbolje ilustruje izbor Anje Šimprage za potpredsednicu vlade i grafiti koji su osvanuli u Zagrebu na kojima piše "vrati se natrag na traktor". Koliko god se premijer Andrej Plenković trudi da stvori uslove za normalan život srpske manjine i koliko god su zabeleženi pomaci da srpska sela dobiju struju i vodu, Srbi su i dalje u nekim sredinama pod pritiskom nacionalističke desnice i teško mogu naći zaposlenje. U velikim gradovima beleži se sve češće proces asimilacije, jer Srbi kriju svoj nacionalni identitet kako bi došli do posla, posebno visoko obrazovani.

Uz probleme stambenog zbrinjavanja u velikim gradovima, od Zagreba do Splita, Rijeke i Osijeka, većina hrvatskih Srba živi u malim mestima. Mnogo je i mesta u kojima su nekad živeli Srbi, a danas su posve pusta. Primer je selo Dabar, između Vrlike i Sinja, u kojem uz porušeni pravoslavni hram živi samo baka Milica, koja je prešla devedesetu.

Nešto mlađih ljudi ima samo u Istočnoj Slavoniji i Baranji, a u Dalmaciji, na Kordunu i Baniji ostali su samo starci, dok mladi beže. No, to vredi i za mlade Hrvate, jer težak život i nedostatak dobro plaćenih poslova podjednako pogađaju i Srbe i Hrvate u Hrvatskoj. Popis je pokazao da u Hrvatskoj živi 3,88 miliona ljudi, što je značajan pad u odnosu na onaj od pre deset godina.

"PODNOŠLjIVA MERA"

DOK su početkom 20. veka Srbi činili 16 odsto stanovništva u Hrvatskoj, početkom devedesetih, pre proterivanja posle "Oluje", u Hrvatskoj je živelo 580.000 Srba koji su činili 12,2 odsto stanovnika. Na popisu od pre 20 godina bilo ih je svega 201.000, a deset godina kasnije 186.000, da bi sada drastično pao i taj broj. - Svođenje manjina na "podnošljivu meru" može da bude opasan nacionalni projekt - kaže Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj, stalno pod udarom desnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)