SRBI U HRVATSKOJ PALI NA ČETIRI ODSTO: Procene demografa Stjepana Šterca pred rezultate popisa stanovništa

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

17. 05. 2022. u 22:13

DOK se čekaju potpuni rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj poznati demograf Stjepan Šterc tvrdi da Srbi u Hrvatskoj čine oko četiri odsto stanovništva Hrvatske.

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ПАЛИ НА ЧЕТИРИ ОДСТО: Процене демографа Стјепана Штерца пред резултате пописа становништа

Poskupela i zelena pijaca, Foto shutterstock

To znači da je od poslednjeg popisa ponovo smanjen broj Srba, jer ih je pre deset godina bilo 4,36 odsto. U Hrvatskoj je dvadesetih godina prošlog veka živelo 16,9 odsto Srba, a pre devedesetih godina bilo ih je 12,2 odsto.

Proterani Srbi nakon ”Oluje” u najvećem se broju nikada nisu vratili u Hrvatskoj, a u međuvremenu su i mnogi od preostalih, a njih je 2011. bilo 186.000, otišlo.

Šterc kaže da je smanjen i broj rimokatoiličkih vernika i da ih je sada oko 80 odsto, a porastao je broj ateista kojih je u Hrvatskoj 5 odsto. Pre dvadesetak godina je udio katolika bio gotovo 88 odsto, a pre deset godina 86 odsto.

Inače, popis je pokazao da u Hrvatskoj živi 3,88 miliona ljudi, što je značajan pad u odnosu na popis od pre deset godina.

BONUS VIDEO - BRZIM VOZOM STIGAO U SREMSKE KARLOVCE: Patrijarha Porfirija dočekali bajkeri i fijakeri

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)