POSLE GUŽVI POSKUPLJENJE: Rekordne cene naftnih derivata u Sloveniji

Tanjug

08. 03. 2022. u 12:56

CENE naftnih derivata u Sloveniji značajno su porasle, i dostgle su danas rekordne vrednosti, nakon što su proteklih dana zabeležene gužve na benzinskim pumpama zbog očekivanog poskupljenja.

ПОСЛЕ ГУЖВИ ПОСКУПЉЕЊЕ: Рекордне цене нафтних деривата у Словенији

D. Balšić

Na benzinskim stanicama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,563 evra za litar 95-oktanskog benzina i 1.670 evra za litar dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95 oktanski benzin košta 1,555 evra, a dizel 1,662 evra po litru, prenosi Hina.

Na pumpama MOL-a Slovenija cena benzina je 1, 564 evra, a dizela 1,669 evra za litru.

Reč je o cenama na pumpama u naseljima, dok su cene na benzinskim stanicama uz autoputeve nešto više.

Slovenačka vlada objavila je danas da radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetano snabdevanje u narednim danima.

- Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata, pa goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cena, vlada ce preduzeti dodatne mere ublažavanja. Nema razloga za paniku- izjavio je premijer Janez Janša nakon sastanka vlade i rukovodstava glavnih distributera.

Prošlog meseca slovenačka vlada smanjila je akcize na benzin i dizel, u sklopu svojih mera ublažavanja rastućih troškova energije za domaćinstva i privredu, ali je naglasila da više ne kontroliše trgovacke marže jer je trgovina naftnim derivatima liberalizovana, navodi Hina.

Glavni razlozi za poskupljenje su porast cene nafte zbog rata u Ukrajini i pad evra u odnosu na dolar, što je globalno pitanje, a problem u Sloveniji je relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoji prakticni duopol Petrola i OMV-a Slovenija, s time da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenački mediji.

BONUS VIDEO:

UNIŠTENO SKLADIŠTE NAFTE: Baza u Černihovu u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a