ZAEV PODNEO OSTAVKU, ARSOVSKA PROGLASILA POBEDU U SKOPLJU: Slavlje u prestonici Severne Makedonije nakon izbora (FOTO/VIDEO)

M. S.

31. 10. 2021. u 20:33 >> 01:12

NA sedmim lokalnim izborima U Severnoj Makedoniji do 19 časova glasalo se u drugom krugu za izbor gradonačelnika u opštinama gde odluka nije pala pre dve sedmice.

ЗАЕВ ПОДНЕО ОСТАВКУ, АРСОВСКА ПРОГЛАСИЛА ПОБЕДУ У СКОПЉУ: Славље у престоници Северне Македоније након избора (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug AP

01:03 -DIK saopštio početne nezvanične rezultate - VMRO je pobedio u preko 40 opština

Državna izborna komisija saopštila je večeras prve nezvanične rezultate drugog kruga lokalnih izbora. Konačni rezultati, kako je najavio predsednik DIK-a, biće objavljeni danas.

U gradu Skoplju, od 89,5 odsto obrađenih glasova, Petre Šilegov iz koalicije „Najbolje za moju opštinu” koju predvodi SDSM ima 78.664 glasa ili 41,10 odsto, a Danela Arsovska – grupa birača 106.021 glas ili 55,40 odsto.

 

00:29 - Da li ostavka Zaeva znači ostavku cele Vlade?

Ostavka premijera Zorana Zaeva posle poraza na lokalnim izborima znači ostavku cele vlade, predviđa Ustav u članu 93. Međutim, kako je predviđeno, Vlada ostaje na funkciji do izbora nove Vlade.

- Ostavka predsednika Vlade, njegova smrt ili trajna sprečenost da obavlja funkciju, povlači ostavku Vlade. Vladi prestaje mandat raspuštanjem Skupštine. Vlada kojoj je izglasano nepoverenje, koja je podnela ostavku ili joj je prestao mandat zbog raspuštanja Skupštine, ostaje na funkciji do izbora nove Vlade, navodi se u članu 93. Ustava.

1. novembar 2021. godine

00:01 - VMRO-DPMNE je osvojio 20 opština, SDSM 7, DUI 9 i AA 2.

 

Zajedno sa opštinama iz prvog kruga, VMRO-DPMNE će vladati u 42 opštine, SDSM u 16, DUI u 12, AA u 1, GROM u 1, BESA u 1, LDP/DOM u 1 i 3 opštine će upravljati nezavisnih kandidata

VMRO-DPMNE je osvojio 20 opština, SDSM 7, DUI 9 i AA 2.

23:48 - Mickovski: Vlada nema legimitet, očekujem vanredne izbore

Lider vodeće makedonske opozicione partije Hristijan Mickovski založio se večeras za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ističući da ne treba da ode samo premijer Zoran Zaev, već i "zaevizam".

Mickovski je posle drugog kruga izbora za gradonačelnike u Severnoj Makedoniji, u kojem je njegova stranka, kako je rekao, odnela veliku pobedu, ocenio da je Vlada delegitimizovana i da je to nova realnost za koju očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

Najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sledeći koraci. Nadići sebe i konačno razumeti poruku, a to je da treba otići", rekao je Mickovski, prenosi Plus info.

On kaže da "nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda".

23:42 - VMRO-DPMNE pobedio SDSM u 20 opština i Gradu Skoplju

U drugom krugu Lokalnih izbora 2021. VMRO-DPMNE je, prema još neobjavljenim preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, proglasila pobedu u 20 opština i Gradu Skoplju.

Uz njihovu podršku, SDSM je poražen u Kumanovu i u skopskoj opštini Karpoš, gde su pobedili nezavisni kandidat Maksim Dimitrievski i Stevčo Jakimovski iz GROM-a.

Mickoski je večeras najavio da će gradonačelnici VMRO-DPMNE biti u Bitolju, Brvenici, Rankovcu, Vasilevu, Češinovom Obleševu, Đevđeliji, Zelenikovu, Demir Hisaru, Novom Selu, Ohridu, Koncu, Kratovu, Radovišu, Lozovu, Makedonskom Brodu, Makedonskoj Kamenici, Resenu, Vevčani, Pehčevo, Kočani i u Gradu Skoplju gde je pobedila nezavisni kandidat Danela Arsovska, uz podršku VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE je od SDSM-a uzeo 7 opština u kojima je vodio u prvom krugu: Bitolj sa 3.000 glasova razlike, gde je SDSM u prvom krugu vodio sa 1.645 glasova, Makedonska Kamenica, Lozovo, Demir Hisar, Resen, Konče i Kočani.

SDSM je večeras pobedio u centru Skoplja, u Rosomanu, Probištipu, Demir Kapiji, Starom Nagoričanu, Čučer Sandevu i Čaški. U prvom krugu SDSM je vodio u 14 opština, a pobedio u 7.

SDSM je poražen i u Debru, gde je nezavisni kandidat Zoran Nogačeski pobedio njihovog kandidata.

22:55 - U Debru će gradonačelnik biti biran 14. novembra

Ni nakon današnjeg ponovljenog glasanja na jednom biračkom mestu, Debarci nisu izabrali novog gradonačelnika.

Kako su potvrdili iz izbornih štabova DUI i Alijanse za Albance-Alternativa, u Debru će 14. novembra biti drugi krug glasanja, jer ni posle ponovljenog glasanja niko od kandidata nije obezbedio potreban procenat od ukupnog broja građana koji su izašli na izbore.

22:51 - Neizvesno u Kičevu i Kočanima

Kičevo i Kočani su veći gradovi u kojima se, čini se, vodi najneizvesnija bitka za gradonačelnika.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, u Kičevu kandidat DUI Fatmir Dehari ima 5.626 glasova, a kandidat VMRO-DPMNE Aleksandar Jovanovski 5.237 glasova

22:34 - Zaev podneo ostavku

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku, opširnije o tome pročitajte klikom OVDE!

22:28 - Gerasimovski proglasio pobedu

Goran Gerasimovski, kandidat SDSM-a za opštinu Centar, proglasio je večeras pobedu.

- Centar ostaje u pravim rukama, pobedili smo ubedljivo, sa skoro 2.000 glasova razlike! Želim da se zahvalim svim građanima koji su danas izašli i dali nam podršku. Centar ostaje demokratska i otvorena opština. Od sutra počinjemo da radimo na opravdavanju poverenja i daljem razvoju opštine i podizanju kvaliteta života meštana Centra. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim kandidatima koji su učestvovali na izborima u Opštini Centar i na demokratskom izbornom danu - rekao je Gerasimovski.

Foto: Youtube printscreen/ LIVEMACEDONIA24

 

22:20 - Obratio se Mickoski

Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNE, proglasio je pobedu u više opština u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji.

- Mnogi su sumnjali, ali je nada pobedila. Makedonija mora da se promeni, a promene su počele večeras. Nada pobeđuje apatiju i snaga će rasti. Svi zajedno za bolju budućnost, svi zajedno da ostvarimo san koji sanjamo. Recite našoj braći i sestrama, ovo je dan kada počinju promene na bolje, promene imidža države, promene u zaštiti interesa svakog čoveka, za bolji život i standard, za budućnost za koju se borimo. Ovo je ubedljiva pobeda, pobeda naroda Makedonije.

22:16 - Slavi se u Skoplju

Na prepunom trgu ispred sedišta VMRO-DPMNE u Skoplju večeras se slavi uz zvuke italijanske partizanske pesme "Bela ćao", karakteristične za proteste i mitinge koje je organizovao SDSM.

Na proslavi ispred „Belog dvora” vijore se makedonska i albanska zastava.

22:12 - Preokret u Lozovu: Velkovski izgubio za 39 glasova!

Posle tesnog vođstva kandidata za drugi gradonačelnički mandat u Opštini Lozovo, Aca Velkovskog iz SDSM-a, njegov protivkandidat Boško Cvetkovski iz VMRO-DPMNE, nakon sto odsto prebrojanih glasova, osvojio je 39 glasova više od njega.

Prema podacima DIK-a, u Lozovu je glasalo 1.568 birača, a 41 glasački listić je bio nevažeći. Sa 783 glasa, odnosno 39 glasova više od Velkovskog, Cvetkovski je već počeo da prima čestitke za pobedu.

22:06 - Arsovska proglasila pobedu

Danela Arsovska, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE Arsovska proglasila je pobedu u ovom gradu. Opširnije o tome čitajte klikom OVDE.

Foto: Youtube printscreen/A1 ONmkd

 

21:54 - Jakimovski: Pobedio sam kao Novak Đoković

Stevčo Jakimovski je večeras proglasio pobedu u trci za gradonačelnika za Opštinu Karpoš i rekao da je "opipao puls sugrađana". On je obećao da će raditi za dobro žitelja ove opštine.

- Karpošani ponovo žele veseo Karpoš, nešto što je ova opština bila u prošlosti. Pobedio sam kao Novak Đoković. Osetio sam puls građana Karpoša i radiću za dobro svih - rekao je Jakimovski.

21:40 - Oglasila se Arsovska

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE oglasila se dok se glasovi i dalje broje.

- Šta smo uradili... Zaev sutra podnosi ostavku - komentar je Arsovske.

Ona je aludirala da Zoran Zaev mora da ispuni obećanje koje je dao, odnosno ako izgubi Skoplje podneće ostavku na mesto premijera Makedonije.

Foto: Youtube printscreen/ Makedonski Media Servis

 

21:32 - Velkovskom drugi mandat u opštini Lozovo

Aco Velkovski iz SDSM-a kandidovao se za drugi mandat za predsednika opštine Lozovo. Prema rezultatima DIK-a, on je osvojio 23 glasa više od svog protivkandidata Boška Cvetkovskog iz VMRO DPMNE, odnosno za Velkovskog su glasala 373 glasača, a za Cvetkovskog 350.

21:30 - Tozievski pobedio u opštini Resen

Jovan Tozievski iz redova VMRO-DPMNE novi je predsednik Opštine Resen. Pobedu mu je čestitao dr Živko Gosarevski, koji nije uspeo da se izbori za drugi mandat.

- Novom predsedniku opštine Tozijevskom želim puno uspeha i uvek stavljam opštinu na prvo mesto. Resen i Prespa moraju da budu bolje mesto za život za sve – rekao je Gosarevski.

21:25 - Jakimovski proglasio pobedu u Karpošu

Stevčo Jakimovski iz stranke GROM proglasio je pobedu u Karpošu, protiv svog protivkandidata Duška Veskovskog iz redova SDSM.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je proglasio pobedu izjavio da je i "pored cele crne kampanje koja je vođena protiv njega ipak uspeo da pobedi".

Foto: Tanjug AP

 

21:20 - Rezultati po opštinama

Po obrađenim mestima, izvesno je da stranke pobeđuju u sledećim opštinama:

Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija — Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo (VMRO)

Bitolj

Đevđelija

Skoplje

Ohrid

Radoviš

Demokratska unija za integracije (DUI)

Čair

Kičevo

Struga

(Alijansa za Albance - Alternativa) AA

Gostivar

Debar

Pokret BESA

Tetovo

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM)

Centar (Skoplje)

21:10 - Slavlje u Skoplju

Uz muziku truba i bubnjeva i povike "VMRO-DPMNE" i "Celo Skoplje Vmrov grad", pristalice opozicione stranke okupile su se ispred sedišta stranke u Skoplju da proslave rezultate drugog kruga izbora.

Foto: Tanjug AP

 

21:08 - Arsovska i dalje vodi u Skoplju

Sa 41 odsto obrađenih glasova za gradonačelnika grada Skoplja, Danela Arsovska vodi sa 15.000 glasova ispred Petra Šilegova.

Naime, za Arsovsku je glasalo 50.954 birača, a za Šilegova 36.051 birač.

U procentima, Arsovska je do sada osvojila 56,91 odsto, a Šilegov, kandidat SDSM 39,55 odsto.

21:05 - Izlaznost

Prema poslednjim podacima, izlaznost u svim opštinama iznosi 48,61 odsto, što znači da je glasalo 640.076 ljudi.

21:02 - Gerasimovski vodi

U Opštini Centar kandidat SDSM Goran Gerasimovski vodi sa 489 glasova, ispred kandidatkinje VMRO-DPMNE Nataše Kotlar Trajkove.

Prema do sada obrađenim podacima Državne izborne komisije, Gerasimovski je osvojio 3.293 glasa, odnosno obrađeno je 51,68 odsto od ukupnog broja glasačkih listića za ovu opštinu.

20:55 - Teuta Arifi priznala poraz u Tetovu

Teuta Arifi iz Tetova priznala je poraz na ovim lokalnim izborima. Ona je rekla da želi puno uspeha novom rukovodstvu opštine.

- Prema prebrojavanju rezultata, protivkandidat ima više glasova i opštinu Tetovo će predvoditi moj protivkandidat - rekla je Teuta Arifi.

Ranije je Arijanit Hodža iz Pokreta BESA rekao na konferenciji za novinare da Bilal Kasami ima prednost od preko 5.500 glasova u odnosu na kandidatkinju DUI Teutu Arifi.

- U Tetovu su pobedili građani, pobedila je volja građana - rekao je Arijanit Hodža.

Foto: Printscreen

 

20:45 - Pecakov proglasio pobedu

Kandidat VMRO-DPMNE za gradonačelnika opštine Ohrid Kiril Pecakov proglasio je pobedu u drugom krugu lokalnih izbora. Od 16,85 odsto obrađenih biračkih mesta, prema podacima DIK-a, Pecakov ima 1.888 glasova, a protivkandidat iz SDSM Konstantin Georgieski 1.406 glasova.

20:45 - Dimitrievski  proglasio pobedu u Kumanovu

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Kumanova Maksim Dimitrievski proglasio je pobedu u drugom krugu lokalnih izbora.

Uživo se uključio na svom Fejsbuk profilu iz izbornog štaba. Publika je euforično uzvikivala njegovo ime i govorila: „Spremni!“.

Njegov protivkandidat iz SDSM Oliver Ilievski večeras je, posle glasanja u drugom krugu lokalnih izbora, priznao pobedu Dimitrievskog.

20:30 - Arsovska ubedljivo vodi u Skoplju

Prema prvim informacijama do kojih je došao Kurir.mk, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE trenutno ubedljivo vodi u ovim mestima:

Viniče, Smilkovci, Čento, Madžari, Triangla, Rastak, Lisice, Hrom, Stajkovci, Indžikovo, Kisela Voda i Đorđe Petrov.

Arsovska je u Skoplju ubedljivoj prednosti u odnosu na Petra Šilegova (SDSM).

U Skoplju na osnovu 13 odsto obrađenih izbornih mesta Arsovska ubedljivo vodi, 59 odsto naspram 37 procenata.

Konkretno, za Arsovsku je glasao 26.251 građanin, a za Šilegova 17.266 birača

Lokalni izbori u 80 opština

Na ovim izborima prema podacima Državne izborne komisije (DIK) pravo glasa ima 1.353.990 birača. Gradonačelnici i članovi opštinskih veća biraju se u 80 opština, kao i u gradu Skoplju.

Predsednik Vlade i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev uoči drugog odlučujećeg kruga izbora najavio je da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na premijersku funkciju. No, kako je ocenio, to ne bi automatski značilo i "povlačenje" raspisivanja novih parlamentarnih izbora, budući da bi, kako je precizirao, na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM-a.

Izbori za gradonačelnike u jedinicama lokalne samouprave sprovode se po većinskom modelu, a izbori za članove opštinskih saveta po proporcionalnom modelu, u jednom krugu glasanja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna