HRVATI BLOKIRAJU UČENJE SRPSKOG! Vlast Livanjskog kantona uporno ignoriše zahteve roditelja srpske dece iz Glamoča

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 09. 2021. u 09:15

PRED svaku školsku godinu roditelji srpske dece, njih oko stotinu koja se školuju u Glamoču, opštini koja se nalazi u Livanjskom kantonu u Federaciji BiH, traže od kantonalne vlade da se konačno dopusti srpskim đacim da uče srpski jezik i imaju nacionalnu grupu predmeta.

ХРВАТИ БЛОКИРАЈУ УЧЕЊЕ СРПСКОГ! Власт Ливањског кантона упорно игнорише захтеве родитеља српске деце из Гламоча

NEPRAVDA Deca mogu da uče hrvatski i bošnjački jezik, ali ne i srpski, Foto Novosti

Nažalost, uprkos zahtevima srpskih porodica nema pozitivnog odgovora iz kantonalne vlade. Glavna prepreka je HDZ BiH odnosno hrvatski političari koji vedre i oblače u ovom kantonu i deo su vlasti u Glamoču, kažu sagovornici "Novosti". Da sve bude gore po Srbe koji čine skoro polovinu stanovništva u Glamoču, u drugim opštinama Livanjskog kantona gde žive Srbi poput Drvara i Grahova više od 15 godina đaci uče normalno srpski jezik u školama i imaju nacionalnu grupu predmeta.

Nebojša Radivojša, načelnik Glamoča, kaže za "Novosti" da je grupa roditelja koja već godinama traži da srpska deca izučavaju maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta obavljala razgovore sa resornim kantonalnim ministarstvom, ali nažalost, to nije ispunjeno, iako je bilo obećanja.

- Neučenje maternjeg jezika je ružna slika koja se dešava u BiH, a ovo nije problem samo u

Nebojša Radivojša, Foto RTRS

Glamoču, već i u još nekim lokalnim zajednicama u Federaciji BiH - naglašava Radivojša.

Roditelji kažu za naš list da više ne znaju kome da se obrate za pomoć.

- Naša deca ispaštaju zbog politike HDZ BiH i hrvatskih političara. Tako deca mogu da uče u školi hrvatski i bošnjački jezik ali ne i srpski, poručuju roditelji.

Duško Radun, predsednik Srpske napredne stranke Federacije BiH i bivši načelnik Grahova, kaže da su, nažalost, deca u Glamoču žrtve višegodišnjeg političkog odnosa SNSD i HDZ BiH u Livanjskom kantonu.

- HDZ BiH ima jako uporište u Glamoču i sa SNSD je odnos takav da jedni drugima trebaju za formiranje vlasti. HDZ BiH nema uticaj u opštinam Drvar i Grahovo pa zbog toga nisu blokirali uvođenje srpskog jezika u školama. Nažalost, Srbi u Glamoču godinama služe za političko potkusurivanje HDZ BiH i SNSD. Za činjenicu da srpska deca ne mogu učiti srpski jezik nisu krivi dosadašnji ministri obrazovanja u vladi Kantona jer odluku o može doneti samo centrala HDZ BiH u Mostaru - ističe Radun.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda FBiH Goran Broćeta i predsednik OO SNSD u Drvaru kaže da se demonstracija sile i nepoštovanje ustavom zagaranih prava nad decom Glamoča primenjuju punih 20 godina.

- Godinama unazad nismo imali razumevanje od strane hrvatske većine. Iako smo bezbroj puta pokušavali nametnuti ovu temu kako u međustranačkim pregovorima tako i u samoj Skupštini kantona to se i danas nastavlja. Na prvoj narednoj skupštini ću opet javno postaviti pitanje resornoj ministarki, tražiću odgovor napismeno pa ga prezentovati javnosti - poručio je Broćeta.

PREPUCAVANjA Srbi u Glamoču godinama služe za političko potkusurivanje, Foto BNTV

U RS MOŽE MATERNjI!

Iz Ministarstva prosvete Republike Srpske su povodom situacije u Glamoču saopštili da je učenicima u 20 osnovnih škola u RS omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta i maternji jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)