U PET ZEMALJA BEZ KOVID POTVRDA: Lepe vesti za građane Srbije koji planiraju da putuju

Tanjug

27. 07. 2021. u 10:34

GRAĐANI Srbije mogu bez ikakvih kovid dokumenata da putuju u Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kipar, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i naveo da u većini zemalja nisu promenjeni uslovi za ulazak i boravak bez obzira na povećanje broja novozaraženih virusom korona.

У ПЕТ ЗЕМАЉА БЕЗ КОВИД ПОТВРДА: Лепе вести за грађане Србије који планирају да путују

Foto: Instagram

Seničić je rekao da je dobra vest za srpske turiste što su Grčka i Turska zvanično objavile da tokom ove sezone neće biti zatvaranja granica i dodao da ni ostale zemlje za sada ne spominju takvu mogućnost.

- Da li će do toga doći zavisi od situacije po pitanju kovida-19, ali nadam se da do sredine ili čak do kraja septembra ne treba očekivati zaključavanje - kazao je Seničić.

Ukazao je da su na pojedinim turističkim destinacijama uvedene dodatne restriktivne mere, kao na Mikonosu u Grčkoj, gde je na snazi policijski čas od jedan do šest sati ujutro, ali da to ne ugrožava letovanje.

- Ima najave restrikcija na Kritu i ostrvima tog tipa gde će biti zabranjeno ili ograničeno okupljanje u zatvorenim prostorima, ali najveći broj turista boravi na otvorenom, u baštama, gde nema nikakvih restrikcija, kao ni plažama - kaže Seničić.

Dodaje da poslednjih dana ima otkazivanja putovanja, ali ne u velikoj meri i dodaje da na to utiču i dezinformacije u medijima.

- Vratio sam se pre nekoliko dana iz Grčke, tamo niko ne spominje testove za ulazak na trajekt, kao što se pisalo - kaže Seničić.

Podsetio je da se u najveći broj zemalja i dalje može ući sa potvrdom o vakcinaciji prtiv virusa korona, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od revakcine, dok je za nevakcinisane alternativa negativan PCR test ne stariji do 72 sata i antigenski test ne stariji od 48 sati.

Oni koji su preležali kovid mogu da to dokažu pozitivnim PCR ili antigenskim testom koji nisu stariji od šest meseci.

Deci uzrasta d 12 godina na najvećem broju destinacija nisu potrebna dodatna dokumenta ukoliko putuju sa roditeljima, a izuzetak su Egipat, gde je deci do šest godina dozvoljeno ulazak bez kovid dokumenata, i Turska u kojoj to važi za mlađe od 18 godina.

- Te mere nisu promenjene, pratimo situaciju, a savet putnicima je da dan-dva pred polazak na put obavezno provere uslove pod kojima mogu da uđu u određenu zemlju - kazao je Seničić.

Dodao je da veliki broj zemalja zahteva popunjavanje određenih kovid formulara, kao što PL formular u Grčkoj ili S dokument za Tursku, dok ostale zemlje zahtevaju online prijavu sa podacima o mesti boravka tokom letovanja.

Procene su da najveći broj srpskih turista trenutno boravi u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Crnoj Gori i Albaniji.

- Prošle godine je u Crnoj Gori i Albaniji boravio veći broj naših turista nego 2019. godine, te dve destinacije beleže najveći statistički rast, Crna Gora oko 30 odsto, a Albanija više od 100 odsto nego ranije - rekao je Seničić.

Seničić je kazao da u jeku sezone, od 15.jula do 15.avgusta, u svakom trenutku između 180.000 i 200.000 turista iz Srbije letuje van zemlje, a da se očekuje da ukupan broj turista koji će provesti odmor van Srbije bude na nivou od 60-65 odsto u odnosu na ono što je bilo 2019.godine.

- Prošle godine turističke agencije nisu ostvarile više od 10 odsto prometa što je rezultiralo da veliki broj zaposlenih u turizmu ostane bez posla. Videćemo kako će se situacija razvijati, generalno možemo biti optimisti da će veći broj turoperatera preživeti, ali biće i onih kojima će biti teško da prežive ovu krizu - navodi Seničić.

Kako kaže, trenutno najviše brine mala iskorišćenost potvrda o zamenskim putovanjima, svega oko 35 do 40 odsto, što govori da veliki broj građana ostao da letuje u Srbiji ili da se plaši, a to može da dovede do vrlo teške situacije u januaru sledeće godine kada agencije budu morale da vraćaju novac, ukazuje Seničić.

Prema njegovim rečima, procene su da će između 300.000 i 400.000 naših građana ove godine odmor provesti u Srbiji i dodaje da je dobra posećenost turističkih destinacija u našoj zemlji, kao što su Zlatibor, Vrnjačka Baja i ostale banje.

- Ima i novih destinacija što je dobro i značajno će povećati turistički promet i pomoći turističkoj privredi na lokalu - naveo je Seničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)