SLUČAJ "MEMIĆ": Podignuta optužnica za fingiranje dokaza

O. M.

09. 07. 2021. u 15:53

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su kao organizovana krimalna grupa prikrivali i fingirali dokaze o smrti Dženana Memića (22) iz Sarajeva.

СЛУЧАЈ МЕМИЋ: Подигнута оптужница за фингирање доказа

Foto: Arhiva

Optuženi su Zijad Mutap (62), njegova ćerka i tadašnja Dženanova devojka Alisa Ramić (25), zatim policijski službenici Hasan Dupovac (48) i Josip Barić (58), te recepcioner hotela "Crystal" Muamer Ožegović (40). Na teret im se stavljaju organizovani kriminal u vezi sa nezakonitim posredovanje, pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

U Tužilaštvu BiH navode da se optuženi terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili kriminalnoj grupi koju je formirao Zijad Mutap, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške povrede u Velikoj Aleji u Ilidži od kojih je podlegao sedam dana kasnije u Kliničkom centru u Sarajevu.

- Optuženi su prikrivali dokaze i počinioca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan stradao - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se navodi da Mutap kontaktirao više osoba, među kojima su i optuženi, koji su lično i u dogovoru s njim i po njegovim uputama počnili nezakonite radnje s cilje prikrivanja počinioca.

- Optuženi su neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali snimake video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP Kantona Sarajevo na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmeravanje istrage u pogrešnom smeru - navodi se u optužnici.

Dodaje se i da su prikrivali činjenice koje su im poznate, te da su uništavali dokaze prikupljene na mestu događaja, a koji se odnose na stradanje Dženana Memića.

- Sve je rađeno u nameri da se prikriju stvarni počinioci i način na koji je Dženan zadobio teške povrede od kojih je preminuo. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjdoka, od čega 16 sa dodeljenim merama zaštite, kao i izvođenjem oko 150 materijalnih dokaza - navodi se u saopštenju.

Celi slučaj je predstavljen kao saobraćajna nesreća, dok je porodica Memić sve vreme tvrdila da je Dženan ubijen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)