NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U ZAGREBU: Dečak popio energetsko piće, trčao oko zgrade pa preminuo

Novosti online

05. 06. 2021. u 21:15

DEČAK (13) iz Zagreba preminuo je Kliničko-bolničkom centru u ovom gradu, nakon što je, kako pišu hrvatski mediji, navodno popio veću količinu energetskog pića.

НЕЗАПАМЋЕНА ТРАГЕДИЈА У ЗАГРЕБУ: Дечак попио енергетско пиће, трчао око зграде па преминуо

Foto: Depositphotos

Lekari su ga dugo reanimirali, ali, nažalost, uzalud. Tinejdžer je preminuo svega nekoliko sati nakon što se zabavljao sa drugarima u bioskopu.

Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila pre desetak dana.

Posle bioskopa, dečaci su se vratili u svoj kraj, gde su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, a tinejdžer se samo u jednom trenutku srušio.

Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gde su lekari bezuspešno pokušavali da ga spasu. Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

- Uopšteno govoreći, osim šećera koji nije dobar, za decu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli da uzrokuju trovanje jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu da izazovu neželjene nus pojave, odnosno mogu da budu toksične za mladi organizam - kaže dr Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb.

Stimulišući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posledice na čitav organizam.

Cirkulacija i dostava kiseonika i hranjivih materija celom organizmu nedostaje i to utiče na druge funkcije u organizmu, prvenstveno na mozak, bubrege i jetru.

- Puls može da poraste sa, na primer, 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, telo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je spoljni stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se postigne taj broj otkucaja, telo ne može da se smiri. Taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan - opisuje dr Rubić.

Čovjekova reakcija na neki virus može dovesti do oštećenja srčanog mišića, što ne mora imati nikakve simptome i ostaje neprepoznato.

-  Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije, čovek može da se nađe u intenzivnoj na aparatima i lekovima koji održavaju život. Energetsko piće može da bude okidač za tu situaciju - govori lekar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)