OPASNI PREDATOR UOČEN NA JADRANU: Jato stiglo iz Crvenog mora, ima izuzetno opasan ubod

Tanjug

24. 05. 2021. u 13:32

U HRVATSKOM delu Jadrana nedavno je uočena vatrenjača, predator koji uništava gotovo sve pred sobom, izjavio je Jakov Dulčić, šef Laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov, Instituta za okeanografiju i ribarstvo - Split.

ОПАСНИ ПРЕДАТОР УОЧЕН НА ЈАДРАНУ: Јато стигло из Црвеног мора, има изузетно опасан убод

Foto: Depositphotos

- Ona je stigla iz Crvenog mora i postupno se širi. Ta vrsta se jako brzo razvija, i broj jaja koje izbacuje je vrlo velik, a mresti se tokom cele godine - rekao je Dulčić za HRT.

Dulčić kaže da ovu pošast pomorski rendžeri na Floridi uništavaju i love sistematski.

Reč je, objasnio je, o ribi koja se hrani svim vrstama riba i to pogotovo sa onim manjim. Posebno je ukazao na opasnost od uboda ove ribe tokom njene manipulacije s drugom ribom. "Ubod je jači od škarpine i pauka", kaže Dulčić.

Što se Jadrana tiče, širi se brzo i pitanje je vremena kada će doći i u hrvatske vode.

- Veliki je grabljivac i može u jednom području za kratko vreme da istrebi celu faunu koja odgovara veličini te vrste koja naraste oko 40 centimetara. Područja koralnih grebena odgovaraju toj vrsti koju je gotovo nemoguće istrebiti - istakao je.

Premda stanje nije dobro, Dulčić kaže da teši činjenica da od opasne vatrenjače ipak ima jačih.

Dodao je da vatrenjači na put mogu stati jedino veće ribe grabljivice poput morskih pasa, raže i kirnji.

Nada se, ipak, da te ribe neće naći put do hrvatskog mora. Inače, u Jadranu živi 465 vrsta riba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)