IZRAELSKI AMBASADOR: Hrvatska mora da uradi nešto po pitanju ustaških simbola

Tanjug

23. 04. 2021. u 17:49

USTAŠKI pozdrav "za dom spremni" ne može istovremeno biti i simbol junaštva i simbol zla, izjavio je danas ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor i ukazao na dobru praksu Nemačke i Austrije koje veličanje nacizma kažnjavaju zatvorom.

ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: Хрватска мора да уради нешто по питању усташких симбола

Foto Tanjug

-U Vukovaru se ZDS koristi kao deo heroizma, simbol borbe protiv okupatora, a u Jasenovcu je simbol zla. Morate se odlučiti, ne može se isti slogan koristiti za totalno različite delove vaše istorije- rekao je Mor za Hinu.

Dan nakon što je odao poštu jasenovačkim žrtvama, Mor je rekao da Hrvatska mora nešto da učini s tim u vezi.

-Nisam advokat, nisam Hrvat i ne mogu reći treba li to kažnjavati zatvorom. Ali mogu reći da su Nemačka i Austrija dobri primeri- jasan je Mor.

Poput globalnih tendencija da se umanji tragedija holokausta, Mor kaže da i deo hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorifikuje ustaše, njihovog poglavnika Antu Pavelića i ustaški poklič "za dom spremni".

-Kao da se ništa nije dogodilo, kao da Jasenovac nije bio logor za istrebljenje nego radni logor. To se protivi istorijskim činjenicama i svedočanstvima preživelih- precizirao je izraelski diplomata.

POTREBNO JE VIŠE OD SNIMANjA FILMOVA

Povodom objavljivanja različitog broja stradalih u Jasenovcu u Hrvatskoj i Srbijo, Mor kaže da to štetno i da treba otvoriti arhive u obe države da bi stručnjaci obvili svojposao i dođu do situacije koju će prihvatiti obe strane.

Smatra da isto načelo treba primeniti na Alojzija Stepinca, poglavara Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu kojeg Hrvati smatraju svecem, a Srbi saradnikom ustaškog režima.

Mor kaže da i Hrvati i Srbi imaju pravo da žale za svojim žrtvama, ali i da se različiti pogledi na iste događaje u prošlosti moraju prevladati dijalogom.

-Ako želite da živite u miru, morate učiniti više nego proizvoditi filmove, morate razgovarati-, rekao je Mor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)