MORAMO OBNOVITI SVETINJE: Jeckov- Osećamo nemir zbog istupa pojedinaca proteklih nedelja

Novosti online

19. 04. 2021. u 10:29

VELIKI broj crkava i hramova SPC je stradao u potresima na Baniji i u Zagrebu. Obnova je počela ali biće potrebno vreme da se vrati prvobitni izgled objekata. Nositeljka liste SDSS-a za izbore u Vukovarsko-sremskoj županiji osvrnula sa na probleme sa kojima se suočavaju vernici i sveštenstvo kao i na oštećenja koja su pretrpeli hramovi SPC.

МОРАМО ОБНОВИТИ СВЕТИЊЕ: Јецков- Осећамо немир због иступа појединаца протеклих недеља

Foto: Printscreen

- Dragana Jeckov potpredsednica SDSS analizirala je stanje crkava na Baniji

- Hramovi SPC na Baniji su pretrpili ogromna oštećenja i većina njih se uopšte ne može koristiti za bogosluženja. U parohiji petrinjskoj vernici su ostali bez dva bogoslužbena mesta koja su imali, jer je stradao parohijski dom u kome se nalazila kapela posvećena Svetom Spiridonu i kapela na groblju posvećena Svetom Nikoli. Stradali su manastir Komogovina čiji hram datira iz 1814 i hram Pokrova Presvete Bogorodice u Mečenčanima koji je sagrađen 1810.

- U parohiji glinskoj potpuno je porušen hram Vaskrsenja Gospodnjeg. Stradao je i hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini i parohijski dom. Moramo obnoviti ove svetinje na Baniji. Zajedno sa sveštenstvom SPC i sa blagoslovom i podrškom njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija verujem da ćemo sve uspeti obnoviti- istakla je Jeckov.

Dragana Jeckov je istakla da Srbe u Hrvatskoj posebno raduje početak obnove Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

- Nešto više od godinu dana nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb postavljene su skele na spoljašnjoj strani teško oštećenog Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Pre nego što je uspostavljeno redovno bogosluženje u ovom hramu, Srbi u Zagrebu odlazili su na liturgiju u kapelu Svetog Save koja se nalazi u sklopu Gimnazije Kantakuzine Katarine Branković. Raduje nas što se radovi odvijaju planiranom dinamikom i nadamo se da će obnova proći u najboljem redu.

- Obnavljaju se hramovi SPC i u drugim delovima Hrvatske. Dobar primer je i u Istri gde je prošle nedelje obnovljen deo crkve Svetog Spiridona i kapele Pokrova Presvete Bogorodice u mestu Peroj kod grada Vodnjana, a ikonopis je ranije renoviran uz podršku ministarstva kulture Srbije- rekla je Jeckov.

Jeckov je rekla da se radovi na Srpskom Domu u Vukovaru privode kraju.

- Hvala Republici Srbiji i rukovodstvu na donaciji na ovome značajnom objektu za Srbe  u Vukovaru. Zahvaljujem se i Ministarstvu regionalnog razvoja RH  te Fondu za obnovu grada Vukovara.  Radujemo se otvorenju Srpskog doma i prvim kulturnim manifestacijama koje nas okupiti u ovom zdanju u čijoj obnovi je celokupno  rukovodstvo stranke bilo ne samo uključeno nego vrlo posvećeno. U  planu  je i izgradnja nove crkve u  Karadžićevu  u općini Markušica gde  do sada nismo imali hram. Zajedno sa SPC pomažemo ne samo u obnovi već i u izgradnji novih hramova. Ovaj posao nam je od najvećeg značaja jer je crkva održala naš narod kroz vekove.

Dragana Jeckov se osvrnula i na mnogobrojne napade na SPC koji su se događali od predstavnika desnice proteklih nedelja.

- Osećamo nemir zbog istupa pojedinica proteklih nedelja. Napadi na SPC su napadi na sve Srbe u Hrvatskoj i predstavljaju nastavak nekih politika za koje smo se nadali da pripadaju prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)