Savindan u Budimpešti: Ponosni na svoje korene (FOTO)

NovostiOnline/ J.S.

25. 01. 2020. u 21:45

U SVOJSTVU izaslanika predsednika Aleksandra Vučića, gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević prisustvovao je večeras Svetosavskoj proslavi u Budimpešti.

Савиндан у Будимпешти: Поносни на своје корене (ФОТО)

Foto: Grad Novi Sad

Praznovanje Svetog Save u krugovima peštansko-budimskog srpstva ima tradiciju dužu od150 godina , a običaj održavanja svečane akademije je započet u prvoj polovini prošlog veka i nastavio je da se rasprostire po mestim naseljenim srpskim življem.Srbi u mađarskoj već juče su započeli obeležavanje Savindana.

To je najznačajniji praznik za oko desetak hiljada Srba u Mađarskoj.Centralnu svečanost organizovala je Samouprava Srba u saradnji sa Budimskom eparhijom i lokalnom srpskom samoupravom.

-U danima koje posvećujemo jednoj od najsvetlijih i najsvetijih ličnosti u istoriji srpskog naroda Svetom Savi .- rekao je Vučević okupljenima u Svečanoj sali Tekelijanuma, čuvenoj zadužbini Save Popovića Tekelije (1761-1842), grofa iz Arada i prvog doktora pravnih nauka u Srba.

Vučević je kazao da je Sveti Sava bio čovek - svetac, izvanredne energije, vanredne inteligencije, uporne volje koji je govorio ko smo mi Srbi, o čemu treba da učimo, kakvi treba da budemo, i kuda treba da idemo. Učio nas je pravim vrednostima, i veličini naizgled malih stvari.Ako čvrsto koračamo po putu sazdanom od vanvremenskog učenja i predanja tog mudrog čoveka, ne možemo a da i sami ne budemo veliki.

Foto: Grad Novi Sad

 

-Možda nas Srba danas i nema puno u Mađarskoj, ako se merimo sa nekim ranijim vremenima. Ali naš narod u Mađarskoj ima jednu od najdužih tradicija obeležavanja Savindana, od svih naših Srba u rasejanju.-rekao je izaslanik predsednika Srbije,naglasivši da naša deca treba da nauče da se kultura i istorija razumeju i poštuju, da hrabro gaze napred putem Svetosavlja, a ako i naiđu na neku prepreku, da rešenje i oslonac traže u našoj pravoslavnoj veri, ponosni na svoje korene.

Na svečanosti su dodeljene Svetosavske nagrade i Povelja Save Tekelije za istaknuti rad na očuvanju kulturne baštine Srba u Mađarskoj. Pored tog svečanog čina, koji je najistaknutiji deo akademije, u kulturno-umetničkom programu nastupili su đaci, umetnici, glumci i hor.

Večeras se u palati Duna u Budimpešti održava Svetosavski bal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)