Srbi u Čikagu Uskrs proslavili u krugu porodice

Tanjug

20. 04. 2020. u 07:57

Срби у Чикагу Ускрс прославили у кругу породице

Foto: EPA

SRBI u Čikagu i širom SAD Uskrs su proslavljali isključivo u krugu porodice i bez tradicionalnih okupljanja, na kojima se u velikom broju sastaju u srpskim hramovima i crkvenim salama u vreme velikih hrišćanskih praznika.

Bogosluženja su se mogla pratiti u direktnom prenosu preko društvenih mreža, a taj veliki praznik vernicima SPC čestitao je i državni sekeretar Majk Pompeo sa suprugom Suzan.

Ovo je verovatno prvi put od kada postoji organizovana srpska zajednica na severnoameričkom kontinentu da su izostala tradicionalna okupljanja u srpskim hramovima i crkvenim salama.

U Čikagu, gde Srba ima u najvećem broju, u vreme velikih hriščanskih praznika crkve i manastiri su uvek bili pretesni da prihvate sve vernike.

Vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin poručio je pred praznik da je porodica danas crkva, jer nije vreme da se junačimo i kušamo gospoda.

Službe su predvodili sveštenici uz sasluženje đakona i pratnju crkvenih horova uz pridržavanja propisane mere distance.

U Srpskom sabornom hramu u Čikagu, posvećenom upravo Svetom Vaskrsenju, ponoćnu arhijerejsku liturgiju predvodio je vladika Longin. U hramovima je pročitana Uskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je iz Čikaga "iz manastira Nova Gracanica iz manastira Svetog Save, najstarijeg našeg manastira van otadžbine, posle Hilandara", uoči praznika uputio cestitke i molitve da se i ovog pranzika svi setimo jedni drugih i pomolimo gospodu da ova pošast nestane brzo, da ostanemo ono sto su bili naši preci - Srbi pravoslavne vere, Bogu odani, samo Bogu ponizni prema svima uspravni, ponosni i dostojanstveni.

Bez obzira što je ovaj Vaskrs drugačiji od svih do sada, što će crkve zbog virusa koji nas je sve okovovao biti bez vernika, danas je dan kada se radujemo Hristovoj pobedi, vaskrsenju našeg gospoda koji je pobedio smrt i đavola i greh, poručio je episkop Longin.

"Hristos je pobedio smrt, on je jači od svakog gripa i kuge i virusa ali je ovo vreme kada ne želimo da se junačimo niti da kušamo gospoda i ispitujemo njegovo trpljenje", rekao je vladika i poručio da danas slavimo Vaskrs u porodici, jer poorodica je crkva a otac svestenik u njoj.

Danas je uskrs obeležen u hramovima sve tri eparhije - u istočno američkoj, zapadno američkoj i novogračaničko-srednjezapadno američkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)