SINIŠA MALI U JUTARNJEM DNEVNIKU: Ministar finansija o penzionerskim karticama, poseti misije MMF i propasti banaka u SAD

Novosti online

15. 03. 2023. u 08:09

MINISTAR finansija Siniša Mali u Jutarnjem dnevniku RTS govorio je o penzionerskim karticama, kakve vesti možemo da očekujemo od misije MMF, kao i propasti američkih banaka.

СИНИША МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ДНЕВНИКУ: Министар финансија о пензионерским картицама, посети мисије ММФ и пропасти банака у САД

Foto: Printskrin/RTS

Ministar Mali je rekao da se ispunjava obećanje predsednika Vučića, o pokretanju velike kampanje za izdavanje novih kartica za najstarije sugrađane.

- Danas krećemo u tu kampanju, i u svim filijalama PIO fonda, kao i na sajtu fonda, svaki penzioner ima pravo da se prijavi. Inače, u svim filijalama PIO fonda, za one kojima je teže da popune zahtev, biće osobe koje će pomagati. Vrlo je jednostavan zahtev, popunjavanje traje samo minut ili dva. Mi ćemo sukcesivno, kako se penzioneri budu prijavljivali, izdavati te kartice. Kartice će moći da se pokupe u filijalama PIO fonda, i naši sugrađani će biti obavešteni putem telefona ili mejla da im je gotova kartica - kaže on.

Siniša Mali je dodao da je ovo veoma važno, i da će kartice donositi popuste u prodavnicama, salonima, veleprodajama, omogućiće besplatne zdravstvene preglede, ulaze u muzeje, pozorišta...

- Mi ćemo paralelno raditi dve stvari. Od danas pa nadalje, svaki penzioner može da se prijavi za karticu, ali od danas kreće i kampanja koja poziva sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se prijave i da budu deo tog pula kompanija koje će omogućiti popuste penzionerima - otkriva on.

Ministar finansija je dodao da kada penzioneri uštede, taj novac se sakupi i omogućava im da troše više novca na sebe, decu ili unučiće.

- Velika zahvalnost najstarijima za razumevanje koje su imali kada smo sprovodili reforme. Mi smo od novembra do januara imali najveće procentualno povećanje penzija ikada, 20,8 odsto, već je predsednik najavio novo dvocifreno povećanje penzija - kaže Mali.

On je pokazao i vodič za penzionere, koji je poslat svim najstarijim sugrađanima, i koji sadrži korisne informacije.

- To treće doba naša želja je da provedu što lakše i lepše, sa što više aktivnosti, da im tako država pomogne - istakao je ministar, i potom sumirao:

- Sve filijale PIO fonda su otvorene, i onlajn možete popuniti na sajtu, i u roku od mesec dana dobijate penzionersku karticu. Od 1. oktobra ćemo aktivirati kartice, da bismo dali vremena kompanijama da se aktiviraju. Dakle, od tada će moći da se koriste kartice.

Siniša Mali je o dolasku delegacije MMF rekao da je u pitanju redovni sastanak, i da sa njima sarađujemo već desetak godina.

- Sve reforme smo sproveli u saradnji sa njima. Te reforme nas guraju da budemo bolji i brži, i da ostvarujemo odlične rezultate. Mi smo dobili pohvale od njih, ali ako pogledate ovu krizu, počevši od kovida, pa do Ukrajine, sve se to nakupilo i mnoge zemlje su ušle u recesiju. Srbija i dalje raste, pogledajte nam i stopu nezaposlenosti - 9,2 odsto, najniža u istoriji - kazao je on.

Ministar dodaje da smo imali i rekordne strane investicije, i da taj kredibilitet koji smo izgradili sada pokazuje rezultate.

- Dali smo i tri paketa pomoći, ukupno 9 milijardi evra, za građane i privredu. Bilo je pitanje da li ćemo imati gas, struju, i sve smo to imali. Nama je udeo javnog duga u BDP 50,8 odsto, daleko ispod Mastrihta. Zato ima pohvala, i to je lepo čuti, pošto Srbija sada pobeđuje u ekonomiji, što ranije nije bio slučaj, ali izazovi su tu. Ništa od ovoga nije jednostavno, niti dolazi preko noći. Reforme kroz koje smo prošli su nam obezbedile bafer - kaže Mali.

On je istakao da najveću cenu plaća država, i da nikada neće ostaviti građane bez struje i gasa.

- Kada je krenula korona, šta je drugo trebalo da uradimo nego da pomognemo privredi. Država je preuzela teret krize, i to i jeste uloga država. Nekada ranije se država zatvarala u sebe, ljudi su tokom krize 2008. ostajali bez posla. Mi sada hoćemo da pomognemo tokom krize i preuzmemo teret, ali i da održimo rast naše ekonomije - kaže ministar.

O razgovorima sa kineskim investitorima, Siniša Mali kaže da se sastao sa predstavnicima kompanije CRBC, i da se ponovo aktuelizovala priča o industrijskom parku u Borči, gde bi radilo 20.000 ljudi.

- Ta priča je bila po strani zbog korone, ali sada kako se otvara ekonomija, hoću da vratim taj projekat na radar građana. Mi ćemo brzo krenuti u ulaganja u infrastrukturu, pozivi investitorima su već otišli. To je samo deo mozaika koji se zove ekonomska politika Republike Srbije, koja je usmerena ka investicijama, zapošljavanju, i većem životnom standardu. Od toga ne odustajemo, to je veoma važno - dodao je on.

Ministar Mali je rekao da se ne slaže sa ocenama da je propast nekoliko američkih banaka početak najvećeg bankrota od velike recesije.

- Važno je za našu privredu da mi nemamo ni direktne ni indirektne veze sa time, niti će biti ikakvih posledica. Naše banke su stabilne, ceo finansijski sistem je stabilan i likvidan. Da, globalna kriza utiče na našu privredu, ali imamo mehanizme kao država da reagujemo - kaže Mali.

Ministar ističe da je, realno, reč o regionalnoj, manjoj banci, i da su oni sami reagovali na pravi način.

- Nikakvih, ni direktnih, ni indirektnih posledica po naš bankarski sistem neće biti - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (376)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024