PRONAĐENA PODMORNICA KOJA JE MISTERIOZNO NESTALA KOD GRČKE: "Trijumf" učestvovao u tajnim misijama, izgubio mu se svaki trag 1942. godine

Novosti online

08. 06. 2023. u 08:34

OLUPINA britanske podmornice H.M.S. Trijumf, koja je misteriozno nestala tokom misije u Grčkoj 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata, pronađena je u Egejskom moru, objavila je grčka novinska agencija ANA.

ПРОНАЂЕНА ПОДМОРНИЦА КОЈА ЈЕ МИСТЕРИОЗНО НЕСТАЛА КОД ГРЧКЕ: Тријумф учествовао у тајним мисијама, изгубио му се сваки траг 1942. године

Foto: Javno vlasništvo

Nju su na dubini od 203 m u Egejskom moru i nekoliko desetina kilometara od obale primetile kolege grčkog ronioca Kostasa Toktaridisa, koji je krenuo u potragu za njom još 1998. godine.

Podmornica T klase duga 84 metra povezana je sa otporom protiv nacističke okupacije u Grčkoj i sa britanskom tajnom službom, rekao je Toktaridis, prenosi ANA.

- Sva 64 člana posade su poginula u potonuću - dodaje on.

Trijumf je obavio dvadeset borbenih zadataka od 1939. do 1942. godine.

Svoje misije u Egejskom moru započeo je u martu 1941. u blizini Dodekaneza, koja su tada bila pod italijanskom okupacijom, gde je uništio mnoge neprijateljske brodove, uključujući italijansku podmornicu Salpa, piše ANA.

Ali 23. januara 1942. godine, tokom svoje 21. misije u Egejskom moru, britanska mornarica je objavila da se podmornica Trijumf smatra kao nestala.

Poslednje svedočanstvo o podmornici dao je italijanski pilot koji ju je video 9. januara 1942. godine kod rta Suni, u Saronskom zalivu, u blizini Atine.

Među različitim verzijama o uzrocima potonuća podmornice su sudar sa minom kod kikladskog ostrva Milos, zarobljavanje od strane nemačkih snaga uz pomoć italijanskih agenata i eksplozija na pramcu podmornice, rekao je Kostas Toktaridis.

Brojni istraživački timovi sa Malte i Rusije dolazili su u Grčku u potrazi za njenom olupinom.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA - Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a