Mnogi ujutru piju kafu kako bi se razbudili, podigli energiju i postepeno pripremili za obaveze koje ih očekuju u danu.

Koliko god da je koristan ovaj napitak, omiljen ne samo među Srbima već i među ljudima širom planete, ispostavilo se da u određenim situacijama može i te kako da šteti zdravlju. Poznato je da preterani unos kofeina može da izazove anksioznost, skok krvnog pritiska i druge tegobe, a stručnjaci su otkrili da može i da podigne šećer u krvi. Naravno, ne uvek, već ako se kafa uzima u određeno vreme...

Britanski naučnici su prilikom eksperimenta otkrili da šolja crne kafe (približno 300 mg kofeina) 30 minuta pre doručka podiže nivo šećera u krvi. Studija je potvrdila da se ova negativna posledica dešava praktično odmah, a nivo glukoze poraste za 50 odsto!

Foto: Profimedia

 

Dva razloga mogu da dovedu do ovoga. Prvo, kofein blokira adenozin, koji je učestvuje u signaliziranju telu koliko insulina treba da proizvede i pomaže ćelijama da efikasno reaguju na ovaj hormon za regulaciju glukoze. Ispijanje kafe pre obroka može da smanji lučenje insulina, što znači da će šećer skočiti.

Drugi razlog leži u sposobnosti kofeina da poveća nivo hormona stresa u telu. Zauzvrat, kortizol i adrenalin povećavaju šećer u krvi kako bi obezbedili energiju za borbu protiv stresa. Da biste to izbegli, savet stručnjaka je da prvo doručkujete, pa tek onda popijte kafu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".