LONDONSKA KOMPANIJA UŠLA U UTAKMICU SA "STARLINKOM": Britanska kompanija OneVeb prvi Maskov konkurent u kosmosu

V.N.

26. 03. 2023. u 19:51

LONDONSKA kompanija OneVeb lansirala je u subotu 36 satelita svog početnog "sazvežđa" od 616 planiranih satelita indijskom raketom LVM3 iz svemirske luke Sriharikota u Andra Pradeš, prenosi Blumberg.

ЛОНДОНСКА КОМПАНИЈА УШЛА У УТАКМИЦУ СА СТАРЛИНКОМ: Британска компанија OneVeb први Mасков конкурент у космосу

Foto: Jutjub/Tech Insider

 - Kompletirajući"prvi prsten" orbitera, londonska kompanija je ušla u utakmicu sa kompanijom Ilona Maska i sada je u "igri" oko obezbeđivanja globalnog brzog interneta širom zemaljske kugle - prenosi američki "Blumberg".

 - OneVeb-ov svemirski internet će obezbediti brza internet rešenja zajednicama, preduzećima i vladama širom sveta kroz svoju konstelaciju satelita. OneVeb se razlikuje od sistem Elona Maska Starlink jer ne prodaje širokopojasne veze pojedincima, već telekom kompanijama koje onda pružaju ovu internet uslugu - prenosi Blumberg.

Blumberg je primetio da je OneVeb imao tešku prošlost, podneo je zahtev za bankrot u martu 2020, da bi ga spasila vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Bharti gruup indijskog telekomunikacionog tajkuna Sunila Mitala. Kompanija je privukla investicije Hughes Satelite Sistems i SoftBank Group.

Što je još važnije, postoji svemirska trka za obezbeđivanje satelitskog interneta širom sveta. 

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)