ZAŠTO NE TREBA DA SPAVATE "JOŠ SAMO 5 MINUTA": Ovo je razlog zbog kog odlaganje jutarnjeg alarma nije dobro za vas

Novosti online

17. 03. 2023. u 09:25

VEĆINI dan počinje sa istim mislima "samo još 5 minuta", ali ova zabluda može samo da vam odmogne.

ЗАШТО НЕ ТРЕБА ДА СПАВАТЕ ЈОШ САМО 5 МИНУТА: Ово је разлог због ког одлагање јутарњег аларма није добро за вас

Foto Shutterstock

Vaše telo to doživljava veoma stresno. Onog momenta kada pristanete na još par minuta spavanja, vaš mozak aktivira nerve koji su zaduženi za aktiviranje dubokog sna. Onda vas budilnik ponovo probudi, što samo uzrujava vaše telo, s obzirom na to da se nakon kratkog vremena ponovo aktivira.

Preporučuje se da umesto da sebe stavljate u takvu situaciju, bolje je jednostavno naviti budilnik od pet do 10 minuta kasnije i poštedeti sebe bespotrebnog stresa.

Ako to ne uradite, vaše telo se može susresti sa takozvanom inercijom sna, što predstavlja onaj osećaj premorenosti koji je prisutan kada se probudite i može satima trajati.

Idealno bi bilo da možemo leći kada osetimo umor, a da se probudimo kada nam se telo dovoljno odmori, ali s obzirom na to da to tako ne funkcioniše, jednostavno morate pronaći odgovarajući "tajming".

Eksperti navode da san od devet sati može da nam škodi isto kao i nedovoljno sna.

Istraživanja ukazuju da produženi san može da poveća šanse za demenciju, gubitka pamćenja i gojaznost. Dok sa druge strane, ako spavate manje od šest sati noću, ne preporučuje se da to nadoknadite preteranim spavanjem tokom vikenda.

Najbolji način da poboljšate spavanje jeste da svakog dana produžavate san za sat ili dva. Recimo, jedne cele nedelje ili meseca spavajte sat duže nego inače.

Kako biste nadigrali sebe, najbolje rešenje kada je u pitanju odlaganje alarma jeste da nabavite pravi budilnik koji nema mogućnost odlaganja ili da telefon ostavite na drugi kraj sobe, kako biste morali da ustanete iz kreveta da ga ugasite, savetuje Dejli mejl.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

OD PRINCEZE DO PEPELjUGE: Kakve cipele su se nosile u Kruševcu od 1932. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći