VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Biolozi su produžili život životinja za 50%

Đ.G.

12. 03. 2023. u 08:02

NAUČNICI sa Univerziteta Virdžinija otkrili su da uklanjanje dva nusproizvoda životnih masnih ćelija od crva C. "elegans" može usporiti starenje. Studija je objavljena u časopisu Current Biology .

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Биолози су продужили живот животиња за 50%

Foto: Shutterstock

Mikroskopski crv C. "elegans" služi kao model za proučavanje starenja i mnogih ljudskih bolesti. Ranije su dodeljene dve Nobelove nagrade za medicinu za otkrića napravljena isključivo uz pomoć ovog crva.

Naučnici su otkrili da uticaj na gen adh-1 može poboljšati zdravlje i životni vek crva za 50%. Kada je gen aktiviran, povećana je proizvodnja enzima alkohol dehidrogenaze, koji je oslobodio telo crva od glicerola i gliceraldehida.

Biolozi sumnjaju da ljudski nivoi glicerola i gliceraldehida, toksičnih nusproizvoda masnih ćelija, prirodno rastu sa godinama. Prethodne studije su pokazale da ograničenje kalorija može produžiti život mnogih životinja. Kako su naučnici otkrili, ovo povećava aktivnost mnogih enzima, uključujući alkohol dehidrogenazu, prenela je Gazeta.

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM - Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba