NAJNOVIJE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U EGIPTU: Otkrivena statua koja liči na sfingu, kao i delovi svetilišta (FOTO)

Novosti onlajn

08. 03. 2023. u 08:37

U BLIZINI jednog od najbolje očuvanih staroegipatskih hramova na jugu Egipta, arheolozi su došli do zanimljivih otkrića. Jedno od njih uključuje i statuu u obliku sfinge za koju se sumnja da je čuveni rimski car.

НАЈНОВИЈЕ АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Откривена статуа која личи на сфингу, као и делови светилишта (ФОТО)

Foto: pixabay

Na 55 km od Luksora u Egiptu nalazi se hram u Denderi. Jedan od najpoznatijih i najočuvanijih staroegipatskih hramova, koji je nekada bio posvećen Hator, boginji koja je prema nekim analizama bila poštovana još od praistorijskog doba. Ovo se ujedno poklapa i sa saznanjima do kojih su arheolozi došli proučavajući hram, koji potiče iz perioda Ptolomeja, ali je izgrađen na ostacima starijih konstrukcija - najverovatnije iz Starog kraljevstva. 

Egipatsko ministarstvo za antikvitete je sada objavilo da je u njegovoj blizini iskopana statua koja liči na sfingu, kao i ostaci svetilišta. Ono što je posebno interesantno u vezi sa statuom koja izgleda kao da se smeje jeste da je za njen uzor najverovatnije poslužio rimski car Klaudije - za koga se zna da je svoju vlast na severne delove Afrike proširio između 41. i 54. godine n. e. 

Pored toga, u njenoj blizini je otkrivena i kamena ploča sa natpisima na demotskom i hijeroglifskom pismu iz rimskog doba. Svetilište je pored ploče sa natpisom uključivalo i platformu na kojoj je stajala krstionica od blata iz vizantijskog perioda, što sugeriše da je u upotrebi bilo duži vremenski period. 

Za sada se čekaju rezultati analize natpisa sa ploče kako bi se reklo nešto više o nalazima, uz napomenu da je statua mnogo manja od Velike sfinge koja se nalazi u Gizi. 

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a