U RIMU POPRAVLJALI KANALIZACIJU PA PRONAŠLI KIP HERKULA: Figura u prirodnoj veličini najverovatnije potiče iz rimskog carskog perioda

Novosti online

31. 01. 2023. u 12:55

TOKOM popravke kanalizacionog sistema ispod parka u Rimu pronađen je drevni rimski kip Herkula, koji najverovatnije potiče iz rimskog carskog razdoblja.

У РИМУ ПОПРАВЉАЛИ КАНАЛИЗАЦИЈУ ПА ПРОНАШЛИ КИП ХЕРКУЛА: Фигура у природној величини највероватније потиче из римског царског периода

herkul

- Ovo mesto nam je priredilo veliko iznenađenje: mramorni kip u prirodnoj veličini. Zbog toljage i pokrivača za glavu od lavlje kože znamo da se radi o figuri koja predstavlja Herkula - objavio je Arheološki park Appia Antica.

Kip je otkriven prilikom radova na kanalizacijskim cevima koje su se urušile uzrokujući provalije i klizišta. Radnici su kopali na dubini od 20 metara te su njihove aktivnosti, kako to često biva u Rimu, nadgledali arheolozi.

Ovakvi nalazi nisu nešto iznenađujuće za područje Italije, kolevke drevnog Rimskog carstva. U novembru prošle godine otkrivena je neverovatna grupa bronzanih kipova koji su hiljadama godina bili čuvani u blatu. Arheolozi su 24 kipa otkrili ispod blatnjavih ruševina grada na vrhu brda u pokrajini Sijena.

Kipovi prikazuju Higiju, Apolona i druge grčko-rimske bogove, a procenjuje se da su stari oko 2.300 godina. Većina statua koje su pronađene, zajedno sa oko 6.000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića, datira između 2. veka pre nove ere i 1. veka nove ere. U tom je periodu područje prelazilo u rimsku vlast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TIH I RANJIV: Ovo je ubedljivo najstidljiviji horoskopski znak