NASA POKUŠAVA DA ODVEDE LJUDE NA MARS: Testiraće nuklearne termalne motore za buduće misije

Novosti online

25. 01. 2023. u 17:05

NASA se vraća staroj ideji dok pokušava da odvede ljude na Mars. Udružuje se sa Agencijom za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) kako bi testirali nuklearni termički raketni motor u svemiru sa ciljem da se tehnologija koristi za misije sa posadom na Mars.

НАСА ПОКУШАВА ДА ОДВЕДЕ ЉУДЕ НА МАРС: Тестираће нуклеарне термалне моторе за будуће мисије

Foto Tanjug/AP

Agencije se nadaju da će "demonstrirati naprednu tehnologiju nuklearnog toplotnog pogona već 2027. godine", rekao je administrator NASA-e Bil Nelson.

Uz pomoć ove nove tehnologije, astronauti bi mogli da putuju u i iz dubokog svemira brže nego ikad – što je velika sposobnost da se pripreme za misije sa posadom na Mars.

U okviru programa Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO), NASA-in Direktorat misije za svemirsku tehnologiju će preuzeti vodeću ulogu u tehničkom razvoju motora, koji će biti integrisan sa eksperimentalnim svemirskim brodom iz DARPA-e.

NASA kaže da bi nuklearni termički pogon (NTP) mogao omogućiti svemirskim letjelicama da putuju brže, što bi moglo smanjiti obim zaliha potrebnih za obavljanje dužih misija. NTP motor bi takođe mogao da oslobodi prostor za više naučne opreme i dodatnu snagu za instrumentaciju i komunikaciju.

Još 1940-ih, naučnici su počeli da spekulišu o mogućnosti upotrebe nuklearne energije za pokretanje svemirskih letova. SAD su sprovodile zemaljske eksperimente počevši od 50-ih godina. Smanjenje budžeta i promena prioriteta (kao što je fokus na program Space Shuttle) doveli su do toga da je NASA napustila projekat krajem 1972. pre nego što je izvršila bilo kakve probne letove.

Naravno, postoje rizici vezani za NTP motore, kao što je moguća disperzija radioaktivnog materijala u životnoj sredini ako dođe do kvara u atmosferi ili orbiti. Ipak, NASA kaže da bi brže tranzitno vreme koje NTP motori mogu da omoguće moglo da smanji rizik za astronaute - mogli bi da smanje vreme putovanja do Marsa i do četvrtine.

Nuklearne termalne rakete mogle bi biti najmanje tri puta efikasnije od konvencionalnih metoda hemijskog pogona.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)